Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hrôzostrašný teroristický útok v Paríži: 137 mŕtvych, štartuje dlhoočakávaný proces
Zdielať na

Hrôzostrašný teroristický útok v Paríži: 137 mŕtvych, štartuje dlhoočakávaný proces

PARÍŽ / Jediný člen teroristického komanda, ktorý prežil útoky v Paríži spred šiestich rokov, sa v stredu postaví pred súd. Najviac ľudí prišlo vtedy o život v hudobnom klube Bataclan, kde bol práve rockový koncert. Útočníci však zabíjali aj pred futbalovým štadiónom a na ulici.

Pre očakávaný súd v Paríži postavili v hale Justičného paláca špeciálnu sieň. Začínajú sa pojednávania so 14 obžalovanými, ktorí sa podieľali na krvavých parížskych útokoch v novembri 2015. Je medzi nimi aj Salah Abdeslam, jediný člen komanda, ktorý plánované útoky prežil. Ostatní v ten večer zomreli pri zásahu polície, alebo pri odpálení nálože na svojom tele. "Jediný dôvod, prečo prežil je, že sa v poslednej minúte zľakol. Nálož na svojom tele neodpálil, to ho však nezbavuje zodpovednosti za účasť na týchto útokoch," uviedla Etty Mansour, autorka kniha Posol smrti.


"Teraz sa už mám dobre, ale keď sa začne súd, všetky spomienky sa mi vrátia. Krátko po útokoch mi bolo vlastne dobre, pretože som bol vďačný za to, že som prežil. Ale po roku sa u mňa objavil posttraumatický syndróm, trpel som úzkosťou a chodil som na terapiu," povedal Jerome, muž, ktorý prežil útok v Bataclane.


Abdeslama zatkli o pol roka v Bruseli v časti Molenbeck. Krátko po jeho zatknutí došlo v belgickej metropole k útokom, kde prišlo o život 32 ľudí. Podľa vyšetrovania bol Abdeslam zapletený aj v tomto krviprelievaní. V roku 2018 ho v Bruseli odsúdili v neprítomnosti na 20 rokov. Vo Francúzsku mu hrozí doživotie. Súdny verdikt by však mal padnúť až budúci rok v máji.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy