Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vodcu pravicovej skupiny Proud Boys odsúdili za spálenie vlajky Black Lives Matter
Zdielať na

Vodcu pravicovej skupiny Proud Boys odsúdili za spálenie vlajky Black Lives Matter

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Lídra americkej krajne pravicovej skupiny Proud Boys odsúdili na takmer pol roka väzenia za spálenie ukradnutej vlajky hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží). Tridsaťsedemročný Enrique Tarrio sa priznal k spáleniu vlajky aj pokusu o zaobstaranie veľkokapacitného zásobníka na muníciu. Svoj 155-dňový trest odňatia slobody by si mal začať odpykávať 6. septembra. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

​Tarrio a ďalší členovia Proud Boys podľa prokurátorov 12. decembra zvesili vlajku z Asbury United Methodist Church vo Washingtone D.C., ktorý historicky súvisí s afroamerickou komunitou, a zapálili ju. Incident bol súčasťou demonštrácie na podporu exprezidenta Donalda Trumpa a na protest proti zvoleniu Joea Bidena. Tarrio sa o niekoľko dní neskôr v rozhovore pre denník Washignton Post priznal k účasti na pálení.

Polícia v jeho aute našla zásobníky do zbraní

Miestna polícia vzala Tarria do väzby 4. januára, len dva dni pred smrteľnými nepokojmi v Kapitole. Polícia našla počas bežnej cestnej kontroly v jeho aute zásobníky do zbraní, čo viedlo k jeho druhému obvineniu.

Tarrio sa objavil na súde prostredníctvom videospojenia a počas pojednávania sa ospravedlnil s tým, že jeho činy sú neospravedlniteľné. Sudca najvyššieho súdu vo Federálnom dištrikte Kolumbia Harold Cushenberry však poznamenal, že jeho ľútosť je „úplne nepresvedčivá“. Podľa neho vodca Proud Boys „jasne, úmyselne a hrdo prekročil hranicu od pokojného protestu a zhromažďovania po potenciálne násilné správanie“.

Krajne pravicovú, protiimigrantskú a čisto mužskú skupinu Proud Boys založil v roku 2016 kanadsko-britský krajne pravicový aktivista Gavin McInnes. Národným lídrom skupiny, ktorá je známa pouličnými násilnosťami proti ľavicovým skupinám, sa stal Tarrio v roku 2018.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy