Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za horúčavy, požiare a záplavy si môže ľudstvo samo, tvrdí najnovšia správa OSN
Zdielať na

Za horúčavy, požiare a záplavy si môže ľudstvo samo, tvrdí najnovšia správa OSN

SVET / Za horúčavy, požiare a záplavy, s ktorými bojujú mnohé krajiny sveta, si môže ľudstvo samo. Vyplýva to z najnovšej správy OSN. Odborníci aktuálny stav prirovnávajú k budíku, ktorý si po každom zazvonení prestavíme na neskôr. Najnovšie udalosti sú podľa nich poslednou výzvou pred kolapsom.

"Nemusíte čítať nekonečné štúdie. Stačí sa pozrieť, čo sa deje vo svete. Požiare v Grécku, Turecku, Kalifornii, Kanade, na Sibíri. Záplavy v Nemecku a Číne. Klimatické katastrofy nám nedajú vydýchnuť. A táto správa hovorí, že sme si to všetko spôsobili sami," uviedol šéf Greenpeace VB John Sauven. 

Dokument Medzivládneho panelu pre zmeny klímy pri OSN, podpísalo 200 expertov zo 60 krajín sveta

Podľa neho našu planétu čaká oteplenie o viac, ako jeden a pol stupňa už o pár rokov. Aj keď sa môže zdať, že ide o nepatrnú zmenu, každá desatina stupňa predstavuje pre fungovanie Zeme veľký zásah. Kedy túto hranicu dosiahneme zatiaľ nevieme. Už teraz je však jasné, že to bude skôr, ako sa predpokladalo.

"Stratili sme nádej? Áno aj nie . Ak výrazne obmedzíme fosílne palivá a odlesňovanie, máme šance. Zvrátiť niektoré zmeny, ako napríklad topenie ľadovcov, bude trvať stáročia až tisícročia," hovorí generálny tajomník Svetovej meteorologickej organizácie Petteri Taalas.

Vedci predpovedajú oteplenie klímy do konca storočia o 2 až 3 stupne

"Vedci situáciu nezachránia, kroky musia urobiť politici. Na boj s pandémiou minuli 15 triliónov dolárov, ale mnohé riešenie mali od zelených ďaleko. Prepásli šancu spojiť boj s pandémiou s riešením klimatických zmien. Ďalší krát si to už nebudú môcť dovoliť," hovorí John Sauven.

Generálny tajomník OSN už vyzval k zastaveniu prevádzky uhoľných elektrární a prieskumov ložísk fosílnych palív. Vládam aj investorom pripomenul, že by sa mali skôr zamerať na nízkouhlíkovú budúcnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy