Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dve novoobjavené Mozartove kompozície predviedli verejnosti
Zdielať na
Zahraničie

Dve novoobjavené Mozartove kompozície predviedli verejnosti

Podrobnejšia analýza však ukázala, že ich skomponoval Mozart ako sedem- až osemročný chlapec.

Výskumné oddelenie Medzinárodnej nadácie Mozarteum pôvodne označilo rozsiahlu vetu koncertu a neúplné prelúdium za diela neznámeho majstra. Podrobnejšia analýza však ukázala, že ich skomponoval Mozart ako sedem- až osemročný chlapec.     

Notové zápisy oboch kompozícii napísal Mozartov otec Leopold. Vedci predpokladajú, že mladý Mozart požiadal otca o zápis skladieb, ktoré hral na klavíri, pretože ešte neovládal notáciu. Neskôr sám vykonal v skladbách niekoľko opráv.      

REUTERS

"Mladý skladateľ sa skutočne odviazal, aby ukázal čo dokáže. Skladba obsahuje technické chyby a ťažkopádne momenty, ktorých by sa skúsený hudobník typu Leopolda Mozarta nikdy nedopustil," vysvetlil muzikológ Ulrich Leisinger. "Ide o dôležitý chýbajúci článok v poznaní Mozartovho skladateľského vývoja."      

Mozarteum ako neziskovú organizáciu založili už v roku 1880 s cieľom skúmať život a diela Mozarta. Nadácia uskutočňuje koncerty, prevádzkuje múzeum a podporuje výskum o Mozartovi. Svetoznámy skladateľ sa narodil v roku 1756 v Salzburgu a zomrel vo Viedni ako 35-ročný. Za svoj krátky život napísal vyše 600 kompozícií.     

Nejde o prvý prípad novoobjaveného Mozartovho diela. Knižnica vo francúzskom Nantes našla vlani hárok notového papiera, ktorý podľa verdiktu odborníkov popísal samotný Mozart.

Zdielať na

Najčítanejšie správy