Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štrasburgský súd rozhodol: V Gruzínsku môžu predávať kondomy s náboženskou potlačou
Zdielať na

Štrasburgský súd rozhodol: V Gruzínsku môžu predávať kondomy s náboženskou potlačou

Archívne video

TBILISI / V Gruzínsku sa smú predávať kondómy s náboženskými námetmi na obale a ich zákaz bol neoprávnený, rozhodol Súd pre ľudské práva v Štrasburgu (ECHR). Dal tak za pravdu podnikateľke Ani Gachechiladzeové.

ECHR najmä kritizoval, že gruzínsky súd uprednostnil pohľad vplyvných členov gruzínskej ortodoxnej cirkvi pred slobodou prejavu. Vznášanie kontroverzných tém tiež podľa súdu prospieva verejnej diskusii a otvorenosti gruzínskej spoločnosti, píše sa v rozsudku.


​Na obaloch kondómov spoločnosti Aiisa, ktorá si zakladá na modernom a humornom dizajne, sa objavila napríklad podoba kráľovnej Tamary Gruzínskej, ktorá v krajine vládla v 12. storočí, kreslená verzia koruny spojená s gruzínskymi dejinami alebo kondóm navlečený na dvoch prstoch spojených v geste typickom pre omše. Súd v roku 2018 ich predaj zakázal kvôli "diskreditácií náboženských symbolov", majiteľke firmy prikázal zaplatiť pokutu 170 eur a stiahnuť všetky výrobky s touto potlačou z predaja. Gachechiladzeová s verdiktom nesúhlasila a obrátila sa na súd v Štrasburgu.

"V pluralitnej demokratickej spoločnosti musia tí, ktorí sa rozhodnú uplatniť slobodu prejavu svojim náboženstvom, tolerovať a prijať popretie svojej náboženskej viery zo strany ostatných, a dokonca aj šírenie doktrín nepriateľských ich viere," uviedol ECHR.

Európsky súd pre ľudské práva so sídlom vo francúzskom Štrasburgu je súčasťou Rady Európy. Orgány nezávislé od Európskej únii spolupracujú na ochrane ľudských práv v 47 členských štátoch.

Postsovietska gruzínska republika usiluje o vstup do EÚ prozápadnú politikou, v krajine na pobreží Čierneho mora však existujú silné konzervatívne a náboženské sily, píše agentúra DPA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy