Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Libanonská armáda ponúka vyhliadkové lety svojimi vrtuľníkmi. Bojuje tak s hospodárskou krízou
Zdielať na

Libanonská armáda ponúka vyhliadkové lety svojimi vrtuľníkmi. Bojuje tak s hospodárskou krízou

LIBANON / V snahe získať peniaze na financovanie svojej prevádzky začala libanonská armáda ponúkať vyhliadkové lety svojimi vrtuľníkmi. Libanon sa ocitol v hlbokej hospodárskej kríze, ktorá sa nevyhla ani armáde.

"Vedieme ekonomickú vojnu, čo si vyžaduje nezvyklé prostriedky ... napadlo nás, že by sme mohli začať poskytovať vyhliadkové lety vrtuľníkom," citovala agentúra Reuters armádneho hovorcu Hasana Barak. Podľa neho takto získané peniaze pomôžu zabezpečiť základnú údržbu lietadiel. Štvrťhodinový let vojenským vrtuľníkom Robinson R44 stojí 150 dolárov.

Svetová banka situáciu v Libanone označuje za najhlbšiu ekonomickú krízu v moderných dejinách. Libanonská mena sa za necelé dva roky voči doláru prepadla o 90 percent a viac ako polovica zo zhruba siedmich miliónov Libanončanov sa potýka s chudobou.

Generál Josef Aun v júni upozornil, že sa môžu zrútiť štátne inštitúcie vrátane armády. Mzdy vojakov sa teraz prepadli na zhruba 90 dolárov.

Libanonská armáda má podporu Spojených štátov a od konca občianskej vojny v roku 1990 je zárukou stability v krajine. Už dlhšiu dobu ale upozorňuje, že nemá na pôvodné výplaty vojakov ani na bežnú prevádzku či kvalitné jedlo. Katar tento týždeň oznámil, že vojsku bude mesačne poskytovať 70 ton potravín.

Jedným z tých, ktorí ponuku vyhliadkového letu využili, je štyridsaťtriročný Adib Dakkash, ktorý prišiel zo Švajčiarska. "Pre deti je to dobrá príležitosť vidieť Libanon a jeho krásne pobrežie z výšky. Radšej miniem 150 dolárov, aby som umožnil prevádzku vojenských vrtuľníkov a ďalšieho leteckého parku, miesto toho aby som ich utratil v reštaurácii za jedlo alebo za bezcenné veci," povedal Dakkash.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy