Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Boj o záchranu psíka: Kým inšpekcia Slobody zvierat hovorí o týraní, štátni veterinári vyhodnotili prípad ako neopodstatnený
Zdielať na

Boj o záchranu psíka: Kým inšpekcia Slobody zvierat hovorí o týraní, štátni veterinári vyhodnotili prípad ako neopodstatnený

HUMENNÉ / Kým inšpektorka Slobody zvierat hovorí o týraní psíka, štátni veterinári podnety k jeho chovu opakovane vyhodnotili ako neopodstatnené. Situáciu so strážnym psom v areáli firmy v Humennom riešia od februára. A podmienky sa zlepšili až po tom, ako sme sa na podnety štátnych veterinárov pýtali my.

Pes sa nachádza v areáli jednej z firiem na Mierovej ulici. Podmienky, v akých žije, si pani Klaudia všíma už od februára.

Do areálu sa s kamerou dostať nevedeli. Zábery urobila oznamovateľka. "V nevyhovujúcich podmienkach, ležiaceho v mínusových teplotách bol non stop na reťazi nemal ani podložku, nemal prístrešok, mal rozbitú búdu, tak som sa obrátila na RVPS," povedala oznamovateľka Klaudia Sabolová.

A nasledovala kontrola. Podľa stanoviska štátnych veterinárov bol pes na 18metrovej reťazi s otáčavou karabínkou. Majiteľ veterinárom tvrdil, že strážny pes je uviazaný len cez deň a že v noci sa voľne pohybuje. Video, ktoré natočila inšpektorka slobody zvierat, ale dokazuje opak. "Chodila som ho kontrolovať cez sviatky, cez víkendy, vždy bol na reťazi. Pes je bojazlivý, zanedbaný," skonštatovala Sabolová.

Keď veterinári podnet opakovane vyhodnotili ako neopodstatnený, za majiteľom firmy sa vybrala inšpektorka Slobody zvierat. "Nemal žiadnu snahu riešiť psíka a vulgárne ma vyprevadil so slovami, že mi ublíži. Bol problém v tom, že bol neustále držaný na asfaltovom povrchu, keď je leto a vonku 30 stupňov, asfalt sa rozohreje na 50 stupňov, čo je pre zviera nevyhovujúce. Tak isto, ak je v zime -20 stupňov," uviedla inšpektorka Jarmila Basarová.

"Buď podložku, miesto, kde by sa mohol skryť do tieňa, deku namočiť studenou vodou, pravidelne vymieňať, aby sa to zviera mohlo schladiť
Ak to nie je, môže dôjsť k hypertermii a môže to zviera skolabovať,"
vysvetlil, ako sa starať o psa počas horúčav veterinár Vladislav Juško.

"Život tohto psíka sa nie že nezlepšil, ale dokonca sa zhoršil. Je uzatvorený v malom priestore, kde naňho svieti slnko. Na zdroj vody mu tiež svieti slnko, ak vôbec nejaký má," skonštatovala inšpektorka Basarová.

Podnet - neopodstatnený



Štátni veterinári podnet vyhodnotili ako neopodstatnený. Po našich otázkach v sobotu urobili ďalšiu neohlásenú kontrolu. Podľa ich zistení bol pes v krytom koterci s drevenou vyvýšenou podlahou, mal plnú misku s vodou a krmivo a aj drevenú búdu. Jeho zdravotný stav vyhodnotili ako veľmi dobrý.

V stanovisku uviedli, že z kontroly urobili fotodokumentáciu. Lenže fotodokumentáciu má aj pani Klaudia. Podľa svedkov sa zmeny udiali až v piatok dopoludnia. Ešte vo štvrtok totiž Klaudia psíka nafotila v zlých podmienkach.

"Psík mal nejakú ohradu, ohrada nemala ani strechu, bola iba odložená doskami, misky rozbité, tak mi to bolo ľúto, preto som oslovila pani inšpektorku všetko je vidieť na fotografiách a nech si ľudia urobia názor, že čo toto je krytý koterec, či toto sú vyhovujúce podmienky pre držanie psíka," vysvetlila oznamovateľka Klaudia Sabolová.

Majiteľovi firmy sme telefonovali. Po tom, ako sme sa predstavili, mobil zložil. "V posledných rokoch sa v legislatíve urobilo pre zvieratá veľa, ale nič z toho nemá účel, kým kompetentné orgány, ktoré na to majú dohliadať, porušovanie zákona ignorujú. Podnet má znaky trestného činu týrania zvierat a pritom rvps to nevidela ani ako priestupok," uzavrela inšpektorka Jarmila Basarová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy