Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čo robiť v prípade, že v rozhorúčenom opustenom aute zbadáte zviera či dieťa? Zisťovali sme podrobnosti
Zdielať na

Čo robiť v prípade, že v rozhorúčenom opustenom aute zbadáte zviera či dieťa? Zisťovali sme podrobnosti

BRATISLAVA / Polícia dáva opäť do pozornosti kampaň: "Nezabudni na mňa v aute!" Už štvrtý rok pripomína, aké nebezpečenstvá hrozia pri ponechaní detí i domácich miláčikov v rozhorúčenom vozidle.

Teplota v zatvorenom aute sa môže vyšplhať počas horúčav na viac ako 50 stupňov Celzia. Pár minútový pobyt v takomto prostredí však môže byť pre deti a zvieratá už kritický.

"To už je taká teplota, ktorá dokáže spraviť popáleniny po pol hodine na celom povrchu tela. Aj vnútri dochádza k poškodeniu všetkých orgánov, pretože už u teploty 41 stupňov môže dochádzať k uvareniu orgánov. Dochádza najskôr k poškodeniu mozgu a po bolestiach, dusení sa, nastúpi stav spavosti až bezvedomie. Než k tomu dôjde, je to skutočne kruté,"
vysvetlil Viliam Dobiáš zo slovenského Červeného kríža.

Podľa špecialistu v oblasti urgentnej medicíny je vhodné odložiť okrem dieťaťa v autosedačke na vedľajšie miesto aj kabelku, v ktorej máme napríklad mobil, peňaženku, či kľúče - v dnešnej dobe sa bez týchto pomôcok nezaobídeme, a preto je to malá pomôcka ako nevystaviť ratolesť ani domácich miláčikov napospas letným teplotám.

"Zabudnúť dieťa v aute je ako zabudnúť na seba. Je indikátorom toho, že sme vlastne mimo reality, pohltení každodennými povinnosťami a starosťami. Dieťa cíti, keď má rodič ako autorita toho priveľa, nebude im chcieť pridávať, a tak zostane tichučko trpieť,"
skonštatoval forenzný psychológ Martin Gronský.

"Počas štyroch rokov sme na celom Slovensku rozdali takmer 100 000 letákov najmä na parkoviskách nákupných centier, kúpalísk, nemocníc, jednoducho všade tam, kde je možné stretnúť rodičov s deťmi. Ak máte v aute detskú autosedačku, nebuďte prekvapení, je veľmi pravdepodobné, že si už čoskoro nájdete za stieračom letáčik Nezabudni na mňa v aute,"
opísala hovorkyňa policajného zboru Denisa Bárdyová.


Ak vidíme na parkovisku uväznené dieťa v aute a v jeho okolí nie je rodič ani iná blízka osoba, odporúča sa zavolať na políciu alebo hasičov, ktorí vedia, ako ďalej postupovať. V prípade krajnej núdze je možné otvoriť okno aj úderom do skla silným pevným predmetom, a to čo najďalej od miesta, kde sa dieťa alebo psík nachádza. "Kto v krajnej núdzi koná, tak nie je trestne stíhaný a trestne zodpovedný, lebo odvracia určité nebezpečenstvo objektu, ktorý Trestný zákon chráni. Útok nesmie byť veľmi zjavne neprimeraný," uzavrela rektorka Akadémie policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská.

Najčítanejšie správy