Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Katolícka cirkev mení po 14 rokoch zákony o zneužívaní detí a dospelých
Zdielať na
Zahraničie

Katolícka cirkev mení po 14 rokoch zákony o zneužívaní detí a dospelých

Archívne video

Kňaz zneužíval miništrantov a obhajoval to tým, že sa ich snažil zblížiť s Bohom

VATIKÁN / Mení sa cirkevné právo. Po prvýkrát sa jasne hovorí o trestnosti sexuálneho zneužívania dospelých veriacich kňazmi. Cirkevnému stíhaniu budú čoskoro čeliť aj neodborní zamestnanci, ktorí zastávajú funkcie vo vnútri katolíckej cirkvi. Informovala o tom agentúra AP.

Na novom znení jednej z kníh Kódexu kanonického práva (platné právo cirkvi) o trestných sankciách v cirkvi sa začalo pracovať už pred štrnástimi rokmi za éry Benedikta XVI.

Zmeny majú vstúpiť do platnosti tento rok v decembri

Najpodstatnejšiu zmenu prinášajú články číslo 1395 a 1398 v novom kódexe. Tie uznávajú, že obeťami sexuálneho násilia zo strany kňazov, ktorí sa dopustili zneužitia svojho postavenia a autority môžu byť aj dospelí. Americká tlačová agentúra uvádza, že touto reformou cirkev reaguje na kritiku a problémy, ktoré priniesli kauzy sexuálneho zneužívania kňazov po celom svete.

Šiesta kniha Kódexu kanonického práva zároveň formuluje aj priestupky týkajúce sa sexuálneho zneužívania detí a neplnoletých, uviedla Francúzska tlačová agentúra. Zatiaľ čo kedysi cirkevné právo trestalo tieto prečiny len na základe porušenia šiesteho prikázania (nezosmilníš) a knazského celibátu, teraz hovorí o trestoch za zneužívanie oveľa podrobnejšie.

Pápež František pristupuje k téme otvorene

Pápež František sa stavia k problémom sexuálneho zneužívania cirkvi veľmi rázne už od svojho nástupu na úrad v roku 2013. V roku 2014 prijal ako celkom prvá hlava cirkvi na svojom úrade vo Vatikáne obete zneužívania a počas svojich ciest sa s takýmito obeťami verejne rozprával už niekoľkokrát.

V roku 2019 vydal dekrét, podľa ktorého musia kňazi aj rehoľníci okamžite hlásiť sexuálne zneužívanie a aj jeho krytie, a to priamo Vatikánu. Rovnako tak zrušil takzvané "pápežské tajomstvo", ktoré pri vyšetrovaní deliktov zaväzovalo k vysokému stupňu dôvernosti. Toto bolo zvyčajne odsudzované ako spôsob, ktorým cirkev pomáha chrániť páchateľov sexuálneho násilia, umlčiava jeho obete a zadržiava potrebné informácie pred policajnými orgánmi.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy