Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci predĺžili život myšiam. Myslia si, že to môže fungovať aj na ľudí
Zdielať na

Vedci predĺžili život myšiam. Myslia si, že to môže fungovať aj na ľudí

Archívne video

Myši majú z mužov stres, čo môže ovplyvniť experimenty. Pozrite si archívnu reportáž.

RAMAT GAN / Izraelským vedcom sa podarilo predĺžiť život myší o 23 percent a dúfajú, že použitá metóda by mohla fungovať aj u ľudí. Myši vystavené experimentu si udržali mladistvé znaky a boli menej náchylné na vznik rakoviny. Na výskume, ktorého výsledok bol zverejnený v poslednom čísle časopisu Nature Communications, sa podieľala izraelská Bar-Ilanova univerzita a americký Národný ústav zdravia (NIH).

Pokus spočíval v posilnení proteínu sirtuínu označeného ako SIRT6, ktorého v organizme s vekom ubúda. Do výskumu bolo zaradených 250 myší. "Je to významná zmena v dĺžke života. Keď si predstavíte odpovedajúci nárast u človeka vyjde vám, že by mohol žiť až do 120 rokov. Zmeny, ktoré sme vyvolali u myší, by sa mohli preniesť na človeka, a pokiaľ sa to podarí, bolo by to strhujúce," povedal profesor Chaim Cohen z Bar-Ilanskej Univerzity. Jeho laboratórium teraz pracuje na preparátoch, ktoré by mohli bezpečne posilniť proteín SIRT6 u ľudí.

U samcov sú výsledky ešte lepšie

Hladina tohto proteínu s vekom klesá a stimulácia jeho tvorby by bola prospešná, napísal server The Times of Israel. Cohen bol podľa neho v roku 2012 prvý vedec, ktorý sa začal venovať zvýšeniu hladiny tejto látky u zvierat a predlžovaniu dĺžky ich života. Vtedajší výskum predĺžil život myších samcov o 15 percent, ale nemal taký istý účinok na samičky.

Najnovší experiment, v ktorom Cohen spolupracoval so zahraničnými vedcami vrátane Rafaela de Caba z NIH, predĺžil život obom pohlaviam. U samcov je to ale stále efektívnejšie. V porovnaní s kontrolnou skupinou sa dĺžka ich dožitia predĺžila o 30 percent, u samíc o 15 percent.

Posudzovalo sa taktiež to, do akej miery boli myši schopné zachovať si znaky, ktoré sú bežné u mladších jedincov. S vekom sa u myší oslabuje aj schopnosť energetickej obnovy, a to už po krátkom pôste. Myši, ktoré dostali SIRT6, ale dokázali poľahky využiť svoje energetické zdroje z tukových zásob.

Myši mali dokonca nižšiu hladinu cholesterolu a trpeli v menšej miere rakovinou

Ďalšou výhodou bolo to, že "upravené" myši behali rýchlejšie než tie z kontrolnej skupiny. "Tento objav dokazuje, že SIRT6 ovplyvňuje zdravé starnutie, a že podporením jeho aktivity môžeme tento proces spomaliť," povedal Cohen. Zároveň ale priznal, že zatiaľ neexistuje spôsob, akým by mohli použiť mechanizmus u ľudí.

U myší je možné zvýšiť hladinu SIRT6 genetickou modifikáciou. V prípade ľudí je ale potrebné vyrobiť lieky. Cohenovo laboratórium na nich v súčasnosti pracuje a vedci dúfajú, že sa výsledok dostaví už o dva-tri roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy