Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedkyňa z Oxfordskej univerzity vynášala informácie o jadrovom výskume agentom ŠtB
Zdielať na

Vedkyňa z Oxfordskej univerzity vynášala informácie o jadrovom výskume agentom ŠtB

Archívne video

OXFORD / Vedkyňa z Oxfordskej univerzity v 80. rokoch 20. storočia odovzdávala citlivé informácie o britskom a americkom jadrovom výskume agentom zo svojho rodného Československa, píše britský bulvárny denník Daily Mail. Denník sa vo svojej správe odvoláva na odtajnené spisy z archívu bezpečnostných zložiek v Prahe. Profesorka Jiřina Stoneová podľa denníka povedala, že agentom odovzdala len bezvýznamné informácie a jej rokovanie bolo nevyhnutné, aby zabránila odplate komunistického režimu voči jej deťom.

Akademička podľa denníka odovzdávala agentom komunistického Československa citlivé informácie po svojej emigrácii v 80. rokoch minulého storočia. Poskytovala im okrem iného materiály alebo informácie o plánoch týkajúcich sa tretej generácie amerických jadrových zbraní alebo jadrového výskumu, píše Daily Mail s tým, že tiež skopírovala niektoré z tajných dokumentov svojho britského manžela, tiež Oxfordského akademika a jadrového vedca. Ten o ničom nevedel.

Vedkyňa podľa denníka pôsobila pod krycím menom "Marta", pomocou tajných schôdzok sprostredkovávala informácie a agenti si ju vraj veľmi cenili. Svoju úlohu z čias studenej vojny udržala v utajení aj po páde komunistického režimu a zostáva vysoko rešpektovanou a aktívnou jadrovú vedkyňou, dodáva denník. Teraz 82-ročná Stoneová je podľa neho hosťujúcou vedkyňou na Oxfordskej univerzite a pôsobí napríklad na univerzite v americkom štáte Tennessee, kam sa odsťahovala po odchode z Oxfordu.

Daily Mail ďalej píše, že Stoneová, ktorá sa predtým volala Říkovská, na otázku denníka, pripustila účasť na stretnutiach a odovzdanie niektorých informácií československej Štátnej bezpečnosti. Zároveň novinárom povedala, že to bolo nevyhnutné pre bezpečnosť jej aj jej detí, ktoré zostali v Československu. Dôrazne poprela, že by bola špiónkou, a vyhlásila, že agentom odovzdala len bezvýznamné informácie, ktoré nepredstavovali žiadne bezpečnostné riziko. Manžel Stoneovú obhajuje. Denníku povedal, že neurobila nič "trestuhodného či zavrhnutia hodného", ale je obeťou studenej vojny.

Odborník na tajné služby a profesor Buckinghamskej univerzity Anthony Glees však označil jej vysvetlenie za "učebnicové výhovorky", ktoré používali aj ďalší odhalení spolupracovníci tajných služieb. Glees sa domnieva, že odhalenie jej "zrady" narušilo britskú národnú bezpečnosť, a keby bola odhalená pred rokom 1989, skončila by pred súdom.

Jiřina Stoneová podľa Daily Mail odišla na niekoľkomesačný pobyt do Oxfordu po rozchode so svojím druhým manželom v 80. rokoch. V Británii zostala a v roku 1985 sa vydala za profesora Nicholasa Stonea, obaja sa potom venovali jadrovému výskumu. V roku 1992 sa stala britskou občiankou a v Oxforde zostala do roku 2005, kedy odišla do dôchodku, píše denník. Ten ďalej s odvolaním na odtajnené materiály opisuje mimo iného jej členstvo v KSČ a spoluprácu s československými agentmi, ktorá podľa neho trvala do roku 1989, kedy padol komunistický režim.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy