Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najväčšiu ekologickú katastrofu Kežmarku sa darí odstraňovať. V nádržiach sa nachádzalo až 100 000 litrov látok
Zdielať na

Najväčšiu ekologickú katastrofu Kežmarku sa darí odstraňovať. V nádržiach sa nachádzalo až 100 000 litrov látok

KEŽMAROK / Už niekoľko rokov vytekajú z areálu kežmarských bývalých kasární do rieky Poprad ropné látky. Je to jedna z najväčších ekologických záťaží v regióne, ktorá by však už mala byť minulosťou.

Rozsah kontaminácie je zjavný už po vykopaní zeminy. Aj vo vzduchu bolo cítiť ropné látky. 

"Keď sme si dali identifikovať ropné látky, tak ide prevažne o naftu a benzíny," uviedol zástupca sanačnej spoločnosti Vladimír Klekák.

Podľa primátora Kežmarku ide približne o 4 000 ton kontaminovanej zeminy.

Smutné dedičstvo po odchode vojakov z kasární. V dvoch pôvodných nádržiach sa nachádzalo spolu asi 100 000 litrov rôznych látok určených na vykurovanie. Aké množstvo vytieklo po korózií či odstránení nádrží do rieky už nikto nezistí, no ku kontaminácií dochádzalo prakticky nepretržite niekoľko rokov.

"Boli tu 4 veľké ekologické havárie, ktoré spôsobili masívny únik týchto látok po rieke Poprad,"  povedal primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Takýmto haváriam je ale koniec. Po povolení Ministerstva životného prostredia sa začala posledná etapa odstránenia tejto ekozáťaže. Koncom minulého roka to boli povrchové práce, teraz prišla na rad kontaminovaná pôda. 

"Tá zemina bude odvezená, vyčistená a naspäť vrátená. Čo je veľký problém, že sa časť záťaže nachádza aj pod budovou. Nezískali sme súhlas od Prešovského samosprávneho kraja o sanáciu," vysvetlil Ferenčák.

Vynechať priestor pod budovou by nemalo zmysel, odborníci si tak poradili. "Vytvoríme takzvanú práčku pod budovou, kedy neustále nám tá voda koluje pod budovou a cez sanačnú stanicu zbavujeme podzemnú vodu ropných látok. Vysávame spodný vzduch a ženieme to cez filtre s aktívnym uhlím a sanujeme," povedal zástupca sanačnej spoločnosti.

"Po skončení týchto prác by tak mal byť Kežmarok definitívne zbavený tejto niekoľkoročnej ekologickej nočnej mory. "Ak by sme nesanovali túto lokalitu, tak by trvalo niekoľko stoviek rokov, aby si s tým príroda poradila," uzavrel Keklák.

Mesto Kežmarok chce v lokalite v nasledujúcich rokoch vybudovať bytový komplex s približne 400 bytovými jednotkami. Ten by podľa primátora mohol umožniť cenovo dostupnejšie bývanie pre ľudí. Tvoriť by ho mali nízkopodlažné bytové domy, obklopené priestorom vyčleneným pre zeleň a komunitné aktivity. V spodných podlažiach na úrovni ulice bude ponúkať obchodné priestory s cieľom poskytnutia služieb obyvateľom v okolí. Vzniknúť by mali aj oddychové zóny, promenáda okolo rieky Poprad, miesta na konanie podujatí či cyklotrasy. Súčasťou plánu je aj vybudovanie dažďových záhrad a výsadba nových drevín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy