Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záplavy spôsobili nánosy drevín pod mostom v Prešove. Následne sa spustila inštitucionálna prestrelka, kto ich má odstrániť
Zdielať na

Záplavy spôsobili nánosy drevín pod mostom v Prešove. Následne sa spustila inštitucionálna prestrelka, kto ich má odstrániť

PREŠOV / Od výdatných dažďov na východe Slovenska už ubehli takmer dva týždne. Keď voda opadla, tak v Prešove odkryla aj to, čo miestnym naháňa strach. O jeden z mostov sa totiž zachytilo veľa drevín a rôznych nánosov. Ľudia majú strach z ďalších lejakov a tak začali riešiť situáciu s kompetentnými.

"Platíme dane, tak by sme chceli žiť tiež bezpečne a nie pri každom daždi pozerať na Torysu ako ide hore," povedal pre TV JOJ obyvateľ Prešova Pavol Krempašský. 


V Prešove pri povodniach pred jedenástimi rokmi to vyzeralo katastrofálne. Voda v Toryse nabrala takú výšku, že sa nezmestila do koryta. Pavol to má doteraz v živej pamäti.

Miestni sa odvtedy boja pri každej väčšej búrke. Teraz po ostatných výdatných dažďoch dosiahla hladina takmer most. Keď voda opadla ostali o most zachytené rôzne dreviny a nánosy.


V Prešove je jediný most, ktorý má takto pilier priamo v rieke. A práve na ňom sa zachytili naplavené nánosy. Ľudia z okolitých domov odvtedy fotia píšu a mailujú. Boja sa, že ak príde ďalší výdatný lejak môže sa priepustnosť vody v Toryse výrazne znížiť. Začali vodohospodármi, skončili pri meste.


"Sme im poslali mail a fotky poslali a obratom prišlo, že oni to nemajú na starosti, že to má na starosti Slovenská správa ciest. Tak sme tam poslali mail na Slovenskú správu ciest a oni samozrejme napísali, že to má na starosti mesto. Tak sme napísali mail mestu,"  opísal Pavol Krempašský.



Správca ciest ich upozornil na to, že im to nepatrí a nech oslovia mesto ako vlastníka. Od mesta sa dozvedeli, že majú kontaktovať správcu toku. Pritom ten ich už predtým odkázal práve na mesto ako vlastníka.


"V zmysle zákona má prekážku v toku, ktorá sa zachytí na mostnom objekte, odstrániť vlastník mosta," informoval hovorca SVP Marián Bocák.



"O údržbu vodného toku by sa mal starať jeho správca. V tomto prípade je však odlišný výklad či sa jedná pod mostom o naplaveniny alebo nie,"  uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.


"Rozmýšľam, že či neoslovím Sněhurku a sedem trpaslíkov. Sú siedmi a možno nám viacej pomôžu ako naše inštitúcie,"  zhodnotil miestny obyvateľ Krempašský.



Miestni sa hnevajú, že nebyť občana, ktorý by na to upozornil tak sa zdá, že nikto by sa o to čo sa deje v Toryse nezaujímal. Prvé riešenie po viac ako týždni mailovania prišlo až po našich otázkach smerom na radnicu.


"Mesto Prešov už komunikuje so svojou mestskou spoločnosťou Správa a údržba komunikácií mesta Prešov, ktorá hľadá možnosti, ako tieto dreviny spod mosta odstrániť," povedal hovorca mesta Tomek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy