Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najchladnejší máj potrápil slovenských pestovateľov. Na akú úrodu sa môžeme tešiť?
Zdielať na

Najchladnejší máj potrápil slovenských pestovateľov. Na akú úrodu sa môžeme tešiť?

DVORY NAD ŽITAVOU / Slovenskí ovocinári a zeleninári uchránili úrodu aj pred najchladnejším májom za uplynulé tri desaťročia. Stálo ich to nemálo peňazí a bezsenných nocí. Dobrá správa teda je, že sa na ovocie a zeleninu z našich sadov a polí môžeme tešiť – aj keď podstatne neskôr, ako po minulé roky.

Nad jahodami vo Dvoroch nad Žitavou ešte pred pár týždňami rozháňal mrazivý vzduch vrtuľník, dnes sa už začali červenať. Namiesto počasia, 30 rokov sme tu nemali taký studený máj.

"Konečne sa zobúdzajú, aj toto stačí na pomalšie dozrievanie, chuťovo sú tie jahody zatiaľ vynikajúce, prekvapivo, aj keď nebolo ani slnko, ani teplo,"
povedal ovocinár Milan Broškovič.


Zvyčajne sa zbierajú najneskôr koncom mája, teraz si ešte treba počkať. Rovnako ako na hrášok – ten pestujú hneď vedľa a vlhko uplynulých dní mu naopak prospieva.

"Pomaly už začneme samozber, je to celé posunuté jednak aj nami, že sme to neskoro začali pumpovať vodu, do tých jahôd, aby sme predišli tomu, aby zamrzli," vysvetlil Broškovič.

​Chlad a vietor ich prinútil investovať aj do opeľovačov, keďže včely v tomto počasí nelietajú. "Tak sme nasadili do boja čmeliakov, ktoré sme si kúpili . Sú trošku odolnejšie na ten vietor a chlad, tie nám momentálne opeľujú," uviedol Broškovič.



V marhuľovom sade v Dulovciach už začala oberačka – na zem putujú neduživé a husto rastúce plody. Aj tu za uplynulý mesiac investovali najmä do opatrení proti mrazu. Vďaka tomu tu bude čo zbierať aj po ich dozretí.


"Aj v tomto roku bude samozber, okolo 20. júna sa začne, v tomto roku určite nebudeme zvyšovať ceny," povedal ovocinár z Duloviec Dušan Szabó.


"Jarné mrazy nám ublížili, zabrzdili nám to rast aj tých karfiolov," opísal stav agronóm z Marcelovej Richard Kosár.

Na poliach zeleninárov v Marcelovej padlo za posledné mesiace dvakrát viac vlahy, ako po iné roky – až 115 milimetrov, to, na rozdiel od mrazov hlúbovinám naopak pomohlo. "Ale zabraňuje rastu melónu a paprike, čo sú teplomilné," vysvetlil Kosár.

Dôsledkom chladného počasia sa slovenské melóny dostanú na pulty až začiatkom augusta

Súvisiace články

Najčítanejšie správy