Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Agent ŠtB chcel v Británii zlákať veľké ryby. Jedna z nich je dnes europoslankyňou
Zdielať na

Agent ŠtB chcel v Británii zlákať veľké ryby. Jedna z nich je dnes europoslankyňou

LONDÝN/BRATISLAVA / Škandál okolo údajnej spolupráce šéfa britských labouristov s ŠtB síce utíchol, no TV JOJ pátrala ďalej po činnosti bývalého špióna Jána Sarkócyho v Londýne. Podarilo sa zistiť, že jednou z "veľkých rýb", ktoré chcel Sarkócy uloviť, bola aj Jean Lambertová, v súčasnosti europoslankyňa za britskú stranu Zelených.

Muž s krycím menom Dymič sa v druhej polovici 80. rokoch nestretával iba s Jeremym Corbynom z britskej Labouristickej strany. V správe, ktorú Sarkócy vypracoval pre nadriadených sa uvádza celkovo sto osôb, s ktorými bol v kontakte, prípadne takých, s ktorými plánoval nadviazať kontakt. Boli medzi nimi aj predstavitelia Zeleného hnutia. "Zelení boli novým politickým hnutím, ktoré stálo v opozícii voči vtedajším európskym vládam. Zároveň išlo o mladých a aktívnych ľudí, u ktorých sa predpokladá v budúcnosti politická kariéra a prístup k citlivým politickým informáciám," uviedol Michal Miklovič zo sekcie dokumentácie Ústavu pamäti národa. 

Sarkócy sa pokúšal preniknúť medzi lídrov Zelených, ktorí sa netajili ľavicovými názormi a mienil ich využiť pre potreby ŠtB. "Mali zásadne protivojnové postoje a zbierali informácie o amerických a západoeurópskych armádach. V Európe tieto informácie nezbierali len pre svoje vlastné potreby, ale ochotne ich šírili ďalej," uviedol europoslankyňa Jean Lambert.

Medzi osobami, s ktorými sa stretával, spomenul aj Jean Lambert, vtedajšiu vedúcu predstaviteľku strany Zelených, ktorá dnes sedí v europarlamente. TV JOJ ju oslovila a ona potvrdila, že sa so Sarkócym stretla dvakrát. "Rozprávali sme sa o enviromentálnej politike," uviedla Lambert.

Sarkócy ale vo svojom zväzku uvádza až štyri stretnutia s Lambertovou, ktorá mu mala poskytnúť množstvo serióznych a preverených informácií. Europoslankyňa odmietla, že by jej Sarkócy niekedy navrhol spoluprácu s ŠtB. "V žiadnom prípade k tomu nedošlo," dodala Lambert.

Z dokumentov vyplýva, že Sarkócy chcel političku skutočne zverbovať na spoluprácu. Okrem nej mal už vyhliadnutú ďalšiu vedúcu osobnosť tiež zo strany Zelených. Nakoniec žiadnu veľkú rybu nechytil. "Bol odhalený a vykázaný z územia Británie. Nezachovali sa informácie o žiadnom jeho výraznejšom spravodajskom úspechu," dodala Lambert. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy