Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mňam! Sladká čokoláda človeka povzbudí, ale aj ochráni
Zdielať na
Zahraničie

Mňam! Sladká čokoláda človeka povzbudí, ale aj ochráni

Zdroj: theinsider.com

Zajtra si pripomíname Deň čokolády

Prvé kakaové bôby do Európy priviezol začiatkom 16. storočia Krištof Kolumbus. Vtedy obyvatelia Starého kontinentu nemali nijaké vedomosti o spracovaní týchto bôbov.

Znalosti Aztékov o tom, ako spracovať bôby, priviezol podľa zdrojov Španiel Hernando Cortés. Horúci povzbudzujúci nápoj "xocolatl" – ovocie a voda – si začal získavať Španielov a neskôr aj obyvateľov ostatného európskeho územia.

Pôvod slova čokoláda sa odvodzuje z jazyka pôvodných obyvateľov stredného Mexika nahuatl. Nápoj poznali aj Aztékovia i Mayovia.

Čokoláda sa vyrába z plodov tropického kakaového stromu Theobroma cacao.

Tabuľkovú čokoládu v podobe, ako ju poznáme dnes, začali ľudia v Európe vychutnávať v 19. storočí. V roku 1828 vyrobil holandský chemik a výrobca čokolády Coenraad Van Houten prvý lis, ktorým oddeľoval od kakaa jeho časť - kakaové maslo. Prvá vyrobená čokoláda bola hrudkovitá a horká.

V roku 1879 Švajčiar Rodolphe Lindt vynašiel stroj, ktorým sa čokoláda premiešala natoľko jemne, až sa rozplývala na jazyku. Tým sa otvorila cesta k dnešnému rozšíreniu čokolády.

Odborníci pokladajú za najkvalitnejšiu horkú čokoládu. Kvalitná horká čokoláda je bohatým rastlinným zdrojom antioxidantov. Tie chránia ľudský organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré v tele pri väčšom množstve môžu vážne poškodzovať bunky a spôsobovať ich starnutie. Dôsledkom ich negatívnych vplyvov na organizmus sú zápalové procesy, ateroskleróza, kardiovaskulárne ochorenia i vznik rakoviny. Antioxidanty ich účinok neutralizujú.

Čokoláda obsahuje horčík dôležitý pre srdce a mozog, ale i vápnik a železo. Ochrancami zdravia sú aj flavonoidy. Sladká maškrta je aj nositeľom vitamínov A, B a E. Kyselina stearová, mastná kyselina v prirodzených tukoch, zase stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi.

Čokoláda je okamžitým zdrojom energie pre telo i ducha. Ovplyvňuje neurotransmitéry v ľudskom mozgu, čím pomáha odstraňovať napätie a stres. Zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. A práve pocity slasti, šťastia a dobrej nálady, ktoré vyvoláva chuť čokolády, si ľudský organizmus zapamätá. Ak si ich chce človek opäť vyvolať, znova siahame po čokoláde. Tak môže vzniknúť aj závislosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy