Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Poľsku novinári v dokumente odhalili nelegálny obchod s deťmi. Suma sa pohybuje v desaťtisícoch
Zdielať na

V Poľsku novinári v dokumente odhalili nelegálny obchod s deťmi. Suma sa pohybuje v desaťtisícoch

VARŠAVA / V susednom Poľsku podľa všetkého funguje nelegálny obchod s malými a nenarodenými deťmi. Na problém upozornili novinári prostredníctvom dokumentu odhaľujúcemu nelegálne obchodovanie. Ročne by sa vraj takto malo predať až niekoľko tisíc detí.

Zo záberov z Programu Rarport Polsat News dvojica novinárov v dokumente vďaka skrytej kamere ukazuje, ako jednoducho sa dá kúpiť malé dieťa. Všetko to začína inzerátom na internete a následným stretnutím s predávajúcou matkou.

Text z inzerátu znie: "Už som to robila, dieťa sa narodilo zdravé, všetky administratívne a súdne poplatky boli vybavené bez problému, som diskrétna. Za dieťa žiadam 170 tisíc zlotých.“

V dokumente hovoria: "O to dieťa sa budete starať vy, po tom ako vyjdem z nemocnice sa rozídeme a koniec." Jacek Smaruj, autor dokumentu prezradil aj cenu. "Najnižšia cena, akú nám ponúkli bola 90 000 zlotých, najvyššia 250 000. Tie ženy sa pritom vždy tvária tak, že chcú pomôcť páru, ktorý nemôže mať vlastné deti," opísal autor dokumentu. Suma je v prepočte 19 000 až 55 000 eur.  "Je nám jasné, že je to výhovorka, lebo keby nebolo tých peňazí, určite by dieťa na adopciu nedali," reagovala autorka dokumentu Monika Gawrońska. Celý administratívny scenár predaja dieťaťa je pomerne pritom jednoduchý. Matke stačí zájsť na matriku. "Tam vyhlási, že kto je otcom a do rodného listu tak zapíšu toho, kto za transakciu zaplatil. Na úrade to nikto neskúma," doplnila detaily Monika Gawrońska. 

V Poľsku sa ročne legálnou cestou adoptuje asi 3 000 detí. Formou predaja dieťaťa ide o porovnateľné množstvo. "Predpokladá sa, že tých nelegálnych adopcií v Poľsku môže byť až 2 000 ročne," konštatoval Jacek Smaruj. Podobný bol aj prípad mladej ženy z Opola. Tá uverejnila na internete inzerát, v ktorom ponúkala predaj dieťaťa. Polícia skutok vyhodnotila ako pokus o podvod a bezdôvodné obohatenie sa. "Vzbudzovala u ľudí ľútosť, a ťahala z nich peniaze. Potom prišla s verziou, že by chcela dieťa niekomu darovať. Samozrejme sme zakročili a vec je aktuálne na prokuratúre," informoval hovorca polície Mariusz Ciarka. Samotný takýto čin je pritom v Poľsku veľmi ťažké dokázať, čo pripúštajú aj policajti. Autori série reportáží však veria, že po odvysielaní všetkých častí dokumentu sa zmení aj príslušná legislatíva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy