Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Hamas vyslal na izraelské územie cez dvesto rakiet, nad Pásmom Gazy reagovali náletmi
Zdielať na

Hamas vyslal na izraelské územie cez dvesto rakiet, nad Pásmom Gazy reagovali náletmi

JERUZALEM/BRATISLAVA / Konfrontácia medzi Izraelom a palestínskou militantnou organizáciou Hamas, ktorú vyvolalo napätie v Jeruzaleme, sa zintenzívnila. Izrael podnikol nové letecké údery proti Pásmu Gazy a palestínski militanti vypálili na územie Izraela stovky rakiet. Zahynuli pri tom niekoľkí militanti a civilisti v Pásme Gazy a dve obyvateľky Izraela. Rastúci konflikt sa postupne mení na jedny z najintenzívnejších bojov medzi Izraelom a Hamasom od vojny z roku 2014.

Medzi Izraelom a Pásmom Gazy v stredu pokračujú boje, ktoré si od pondelka vyžiadali najmenej 40 mŕtvych, z toho 35 v Palestíne. V Tel Avive sa skoro ráno rozozvučali sirény, skupina Hamas predtým oznámila, že k Izraelu vysiela cez 200 rakiet v odpovedi na izraelské nálety na obytné domy. 100 rakiet na izraelské územie vyslal aj Islamský džihád. Izraelská armáda nad Pásmom Gazy podnikla nálety. V meste Lod na predmestí Tel Avivu prepukli nepokoje zo strany arabskej menšiny, uviedla tamojšia polícia.

Izrael v stredu v ranných hodinách podľa agentúry Reuters podnikol niekoľko stoviek vzdušných úderov na Pásmo Gazy,
podľa Jeruzalema mierili na ciele Hamasu. Reportér agentúry AP uviedol, že pri náletoch bola zasiahnutá aj deväťposchodová budova, v ktorej sa nachádzala zubná ordinácia a byty. Izraelské sily uviedli, že "podnikli sériu náletov, zasiahli domy patriace vysoko postaveným členom" Hamasu. Podľa skupiny bolo pri náletoch zničené policajné veliteľstvo.

Ozbrojené krídlo Hamasu v vyhlásení krátko po polnoci uviedlo, že "nad mesto Tel Aviv vysiela 110 rakiet" a ďalších 100 rakiet smerom k juhoizraelskému mestu Beer Ševa, a to v odvete za "izraelské útoky voči budovám, ktoré obývajú civilisti""V päť ráno miestneho času sme podnikli tvrdý útok voči nepriateľovi, v odpovedi na nálety na budovy a civilistov sme odpálili 100 rakiet, "citovala AFP Islamský džihád.

O život pri bojoch prišlo doteraz najmenej 37 ľudí. 32 ľudí zomrelo na palestínskych územiach, z toho 10 detí. Ďalších 220 ľudí sa zranilo, uviedli miestne úrady. Rádio napojené na Hamas informovalo, že v stredu krátko pred 2:00 miestneho času (3:00 SELČ) zomreli pri izraelských náletoch ďalší traja ľudia v Pásme Gazy, vrátane ženy a dieťaťa. Tri obete si vzájomnej ostreľovanie vyžiadalo v utorok v Izraeli. The Times of Israel v stredu informoval o dvoch mŕtvych v Lodu, kde raketa zasiahla vozidlo so 40-ročnou ženou a 7ročným dievčaťom. Podľa starostu mesta obe patrili k arabskej komunite.

Súčasnému konfliktu, ktorý je podľa agentúry Reuters najväčším od roku 2014, predchádzalo niekoľko dní napätie v Jeruzaleme a pondelkový policajný zásah proti protestujúcim Palestínčanom na Chrámovej hore, kde sa zranilo niekoľko stoviek osôb. Toto miesto býva často zdrojom izraelsko-palestínskeho násilia, pričom je považované za tretie najposvätnejšie miesto islamu a zároveň najposvätnejšie miesto judaizmu. Lokalita sa nachádza vo východnom Jeruzaleme, ktorý v roku 1967 anektoval Izrael.

"Okamžite zastavte paľbu. Napätie stúpa k úplnej vojne. Lídri na oboch stranách musia prijať zodpovednosť na upokojenie situácie, "napísal na twitteri splnomocnenec OSN pre Blízky východ Tor Wennesland.

Z Lodu na predmestí Tel Avivu, kde podľa agentúry AFP žije 77.000 obyvateľov vrátane 47.000 Židov a 23.000 Arabov, polícia hlásila výtržnosti. Izraelská vláda na pomoc bezpečnostným zložkám vyslala vojakov z okupovaného Západného brehu Jordánu.

Podľa izraelských médií boli zapálené tri synagógy a niekoľko podnikov. Netanjahu v stredu ráno vyhlásil pre mesto, ktoré susedí s medzinárodným Ben Gurionovým letiskom, núdzový stav.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy