Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dôjde k prehodnoteniu očkovacej stratégie? Odborníci v tom majú jasno
Zdielať na

Dôjde k prehodnoteniu očkovacej stratégie? Odborníci v tom majú jasno

BRATISLAVA / Očkovanie AstrouZenecou pre tých, ktorí ešte neboli očkovaní, v utorok ministerstvo zdravotníctva pozastavilo. Tí, ktorí čakajú na druhú dávku tejto vakcíny, ňou zaočkovaní budú. Rozhodnutie prichádza po zasadnutí špeciálnej komisie, ktorá sa zaoberala úmrtím 47-ročnej ženy po podaní vakcíny AstraZeneca.

​"Očkujeme naďalej tých ľudí, ktorí čakajú na druhú dávku vakcíny. Platí, že benefity tejto vakcíny prevyšujú riziká. Z preventívnych dôvodov sme pozastavili očkovanie prvoočkovancov touto vakcínou," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Rozhodnutie ministerstva zdravotníctva prichádza po rokovaní špeciálnej komisie po úmrtí 47-ročnej ženy po podaní vakcíny AstraZeneca. "Diskutovalo sa o všetkých detailoch ohľadom očkovania touto vakcínou. Tu sa opierame o konkrétne závery ŠÚKL-u," doplnila Eliášová. Ten vydal svoje stanovisko už uplynulý piatok. "Vzhľadom na existenciu genetickej predispozície k trombofilnému stavu, súvis medzi očkovaním vakcínou a následnou trombózou žilového sínusu bol stanovený ako pravdepodobný," ozrejmila hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemiková.


Minister zdravotníctva avizoval, že na zasadnutí špeciálnej komisie, môže v súvislosti s AstrouZenecou, dôjsť aj k prehodnoteniu očkovacej stratégie. Či pozastavenie podávania vakcíny pre tých, ktorí ju mali dostať v prvej dávke, je zatiaľ jedinou zmenou, nie je isté. "MZ SR kompletizuje odborné podklady. V priebehu tohto týždňa budeme informovať o prípadných krokoch," povedala Eliášová. Zatiaľ je však jasné, že viac ako 191-tisíc ľudí v čakárni vo veku od 17 do 40 plus, ktorí čakali na očkovanie AstrouZenecou, touto vakcínou očkovaní nebudú. Doteraz AstruZenecu dostalo v prvej dávke viac ako 423-tisíc osôb. A aj odborníci zdôrazňujú, že nežiadúce účinky boli hlásené najmä práve pri jej prvom podaní. 125 hlásení bolo závažných a v týchto dňoch bolo hlásené aj spomínané úmrtie.

O pozastavení očkovania touto vakcínou, či o úvahách o tomto kroku, prichádzajú stále ďalšie a ďalšie správy aj zo zahraničia. Najnovšie je to Nórsko. Podľa odborníkov prehodnocovanie očkovacej stratégie je potrebným i dôležitým krokom. "Na základe toho, že sa objavujú stále nové skutočnosti a dáta ohľadom bezpečnosti vakcín a taktiež, že sa neustále mení epidemiologická situácia, tak sa stále mení aj tento pomer rizika a toho benefitu, čiže už pre určité vekové skupiny, môže riziko z očkovania vektorovou vakcínou, ktorou je AstraZeneca, prevýšiť benefit ochrany," vyjadril sa Peter Sabaka, Klinika infektológie a geografickej medicíny LF UK, SZU, UNB.


Tento týždeň má padnúť rozhodnutie aj o tom, ako vyriešiť otázku Sputnika V na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva stále čaká na povolenie od Rusov, ktorí si zobrali 600 vakcín na otestovanie. Pripomeňme, že testy v Maďarsku dopadli s rovnakými výsledkami ako v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv. No statusu ministra financií Igora Matoviča na sociálnej sieti, že sa touto látkou začne na Slovensku očkovať do troch dní, rezort zdravotníctva neporozumel a o podobnej informácii nevie. Aktuálne sa na Slovensku používajú tri vakcíny: AstraZeneca, od utorka 11. mája len na doočkovanie, Pfizer/BioNTech a Moderna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy