Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Streľba v škole v Kazani si vyžiadala najmenej jedenásť mŕtvych. Obeťami sú študenti a učiteľka
Zdielať na

Streľba v škole v Kazani si vyžiadala najmenej jedenásť mŕtvych. Obeťami sú študenti a učiteľka

MOSKVA / Najmenej jedenásť mŕtvych si vyžiadala streľba, ktorú v utorok 11.mája rozpútali dvaja ozbrojenci v škole v ruskej Kazani. Jedného strelca sa policajtom podarilo zajať, druhého zlikvidovala zásahová jednotka, uviedla agentúra TASS. Motív útoku zatiaľ nie je jasný. Medzi obeťami je podľa rôznych zdrojov sedem či deväť detí a tiež učiteľka piatej triedy.

Terčom útoku sa stala škola, ktorú prinajmenšom jeden z útočníkov absolvoval pred štyrmi rokmi. "Vieme, že útočník ukončil toto školské zariadenie pred štyrmi rokmi. Bol zadržaný," citoval TASS zástupcu vedenia školy. Zadržaný sa podľa neho volá Ilnaz Guljavijev a je má 19 rokov. Niektoré deti sa snažili utiecť aj skokom z okna. Zo školy zatiaľ hlásia okrem obetí aj štyroch zranených. 

Na mieste pracujú kriminalisti, zisťujúci okolnosti zločinu

Rustam Minnichanov, prezident Tatárskej republiky, kde je Kazaň hlavným mestom, spresnil, že pri streľbe prišli o život štyria chlapci a tri dievčatá, všetci žiaci ôsmeho ročníka. Neskôr jeho tlačové oddelenie doplnilo, že zahynul aj jeden učiteľ. "Teroristu zatkli, má 19 rokov. Strelná zbraň je registrovaná na jeho meno. Ďalších komplicov nezaznamenali, no vyšetrovanie pokračuje," oznámil Minnichanov po návšteve školy.

Úrady v reakcii na incident zaviedli sprísnené bezpečnostné opatrenia vo všetkých školách v Kazani. V stredu bude deň smútku za obete streľby.

Podľa tatárskych zdravotníckych predstaviteľov je medzi zranenými 18 detí, z ktorých šesť je na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť rodinám obetí aj zranených a nariadil vláde revíziu zákona o zbraniach. Ruské ministerstvo pre výnimočné situácie vyslalo do Kazane lietadlo s lekármi a zdravotníckym vybavením.

Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti pred časom informovala o jedenástich mŕtvych, no agentúre AP sa tieto údaje nepodarilo overiť ani vysvetliť.

Kazaň, ktorá leží asi 725 kilometrov na východ od Moskvy, má viac ako 1,25 milióna obyvateľov a je správnym strediskom Tatarstanu, obývaného prevažne moslimami.​

Úrady v Kazani po streľbe obmedzili vstup do škôl v celom meste, neskôr zrušili popoludňajšie vyučovanie.

Západné agentúry pripomínajú, že streľba na ruských školách je pomerne vzácna a krviprelievania sú zvyčajne dielom žiakov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy