Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V produkcii ovocia a zeleniny je Slovensko sebestačné na menej ako 50 percent. Pomôže štát ovocinárom?
Zdielať na

V produkcii ovocia a zeleniny je Slovensko sebestačné na menej ako 50 percent. Pomôže štát ovocinárom?

DUNAJSKÁ LUŽNÁ, OKRES SENEC / Tento rok je medzinárodným rokom ovocia a zeleniny, preto poľnohospodári veria, že štát podstúpi kroky, aby mali lepšie podmienky pre zvýšenie produkcie, a tým aj väčšej sebestačnosti.

Ak poľnohospodári chcú sadiť zeleninu a zakladať sady musia mať pôdu. "Pôda je strašne rozrobená, v našom chotári na tomto jednom hektári je asi 100 vlastníkov," hovorí ovocinár Jozef Vozár. "Potrebujeme ročne vysádzať 300 ha sadov do roku 2026, 1500 ha spolu a vtedy by sme sa dostali na hranicu sebestačnosti," informuje prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga. 

Na Slovensku byť sebestační v produkcii ovocia znamená mať dostatočnú investičnú podporu. "V Maďarsku a Poľsku to bolo 70 až 80 percent pri zakladaní ovocných sadov preplatil štát," hovorí Vozár. 

Od štátneho tajomníka sme sa dozvedeli, že ministerstvo chce poľnohospodárom vyjsť v ústrety. "Cez viazané priame platby podporujeme týchto pestovateľov a podporovať plánujeme. V rámci druhého pilieru sú tam investične podpory, kde je cez 300 miliónov eur," informuje štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Andrej Gajdoš. 

Poľnohospodári sa už nevedia dočkať, kedy konečne na Slovensku bude v platnosti Inštitút sezónnych prác, aby mali jednoduchšie podmienky pri zamestnávaní brigádnikov. "Tento rok zberať tieto skoršie odrody s tými sezónnymi ešte nebudeme, ale na jeseň už áno," hovorí Varga.

Odbytové družstvá by mali napomôcť malým a stredným pestovateľom ovocia a zeleniny, aby sa ich produkty dostali na pulty obchodov. "Čiže je potrebné ísť cestou ako sú pestovatelia paradajok, alebo jabĺk, musia sa spojiť do takzvaných odbytových družstiev, ktoré budú vykupovať tieto produkty," hovorí poslankyňa NR SR Jarmila Halgašová.  Veľmi dôležitým aspektom je aj voda na zavlažovanie a postreky ňou v čase jarných mrazov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy