Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentka Čaputová absolvovala "zelenú cestu" do Kodane. Inšpirácie hľadala aj pre Slovensko
Zdielať na

Prezidentka Čaputová absolvovala "zelenú cestu" do Kodane. Inšpirácie hľadala aj pre Slovensko

KODAŇ / Zelená cesta. Aj tak by sme mohli nazvať aktuálnu pracovnú návštevu prezidentky Zuzany Čaputovej v Dánsku. Hlavnými témami oficiálnych stretnutí sú najmä enviromentálne témy, ktorými by sme sa mali inšpirovať aj na Slovensku. Prezidentka však stihla aj návštevu tamojšieho monarchu, otvoriť Kodanský samit o demokracii, a aj neplánované stretnutie s mladými Slovákmi.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes počas svojej pracovnej cesty v Dánsku stretla s korunným princom Frederikom. Krajina, ktorá si mimoriadne zakladá na ekológií a zelených projektoch. Svoju uhlíkovú stopu chce znížiť v najbližších rokoch o 70%. Ekológia je pritom dlhodobou témou prezidentskej kancelárie. Prezidentka sa s oficiálnou návštevou tak prišla inšpirovať.

S dánskym princom sa prezidentka rozprávala o dôležitosti dodržiavania právneho štátu a plánoch Slovenska a Dánska v oblasti ochrany životného prostredia a zelenej ekonomickej obnovy.

"Bolo to veľmi milé, priateľské a príjemné stretnutie. Rozprávali sme sa prirodzene o pandémií, taktiež situácií v jednotlivých krajinách. Princa som pozvala na Slovensko," povedala Čaputová.

Informácia o jej návšteve sa v komunite v Dánsku rozšírila rýchlo. 

Čaputová pokračovala návštevou agentúry State of Green. Ide o centrum, ktoré kumuluje dánske skúsenosti zo zelenej transformácie a podporuje spoluprácu medzi verejným a súkromným sektorom. Na tomto stretnutí prezidentku sprevádzal aj minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) a zástupcovia organizácií venujúcich sa téme obnovy budov.

"Práve do obnovy budov bude z nášho Plánu obnovy smerovať viac ako miliardy eur s cieľom ušetriť energiu a znižovať emisie. Dáni majú za sebou v tejto oblasti už solídne výsledky," tvrdí Čaputová. Hlava štátu ďalej konštatuje, že čerpať zo skúseností Dánska bude veľmi dôležité na to, aby prostriedky preinvestované na Slovensku boli využité efektívne.

Svoje kroky taktiež smerovala za bývalým predsedom NATO, ktorý je hlavou demokratického summitu v Kodani. "Naša demokracia má ďaleko do dokonalosti, ale s angažovanými obnčanmi, silnými inštitúciami a právom, môže byť silnejšou," vyhlásila na stretnutí Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy