Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusi vakcínam neveria. V prepočte na obyvateľov máme viac zaočkovaných
Zdielať na

Rusi vakcínam neveria. V prepočte na obyvateľov máme viac zaočkovaných

Archívne video

MOSKVA / Z oficiálnych štátnych štatistík bolo k dnešnému dňu plne zaočkovaných 7 641 083 ľudí, čo predstavuje 5,23% populácie. Pre porovnanie na Slovensku je aktuálne zaočkovaných pol milióna Slovákov. V prepočte na počet obyvateľov tak obe dávky dostalo viac ako 9%. 

Prvú dávku vakcíny dostalo necelých 12,5 milióna Rusov. Denne tu očkovanie podstúpi 300 000 ľudí, potvrdila podpredsedníčka vlády Taťjana Golikovová. Denný priemer za posledný týždeň na Slovensku v počte podaných dávok je približne 24 000. 

Pre porovnanie, v počte ľudí zavakcinovaných prvou dávkou sme taktiež popredu. Zatiaľ čo v Rusku to predstavuje približne 8,51%, na Slovensku už prvú dávku dostalo vyše milióna obyvateľov, čo aktuálne predstavuje približne 20% očkovaných.

Štatistika očkovania proti koronavírusu v Rusku (2.5. 2021)

  • 12 432 513 ľudí (8,51% populácie) - očkovaných jednou dávkou vakcíny
  • 7 641 083 ľudí (5,23% populácie) - plne zaočkovaní
  • 20 073 596 - dokopy podaných vakcín

Štatistika pochádza zo stránky GOGOV, na ktorú sa mnohí Rusi odkazujú, nakoľko oficiálne štatistiky Rusko neeviduje.

Ruskí vedci doteraz vyvinuli tri vakcíny. Sputnik V je na ruskom trhu už takmer deväť mesiacov. Na Slovensku bola pritom prvýkrát podaná vakcína proti koronavírusu 26. decembra.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že väčšina Rusov sa očkovať nechce. Mnoho z nich podľa DPA pochybuje o bezpečnosti ruských vakcín. Podrobnú štúdiu vytvorilo analytické centrum Levada začiatkom marca. Kompletné výsledky si môžete pozrieť TU.

Agentúra ďalej pripomína správy, podľa ktorých nie je očkovacia látka dostupná vo všetkých regiónoch. Aby krajiny, kde žije približne 146 miliónov obyvateľov, dosiahla kolektívnej imunity, musí byť zaočkované 70 miliónov ľudí, napísala DPA.

Od začiatku pandémie sa v Rusku nakazilo vyše 4,8 milióna ľudí, z ktorých 110 862 nákaze podľahlo. To je však údaj operatívneho štábu, zatiaľ čo ruský štatistický úrad hlási viac ako 225 000 obetí pandémie od vlaňajšieho apríla do tohtoročného februára. Vláda túto dvojitú štatistiku vysvetľuje tým, že Rosstat započítava i mŕtvych, u ktorých bola nákaza odhalená až po smrti.

Agentúra Reuters na základe svojich výpočtov a dát, ktoré v piatok zverejnil ruský štatistický úrad, vyvodzuje, že Rusko od apríla 2020 do marca 2021 vykázalo cez 400 000 takzvaných nadúmrtí, teda odchýlok od dlhodobého priemeru.

Kvôli obmedzeniu šírenia koronavírus čakajú v krajine budúci týždeň prázdniny. Podľa prezidenta Vladimira Putina budú Rusi tento rok odpočívať od 1. do 10. mája vrátane. Experti sú presvedčení, že nákaza sa najčastejšie šíri v kanceláriách a školách, a tak dodatočné dni pracovného voľna by mali pomôcť pretrhnúť sa z reťazca nákazy, napísal denník Kommersant.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy