Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vláda bojuje o svoju dôveru v parlamente. Programové vyhlásenie nepodporia viacerí poslanci
Zdielať na

Vláda bojuje o svoju dôveru v parlamente. Programové vyhlásenie nepodporia viacerí poslanci

BRATISLAVA / Programové vyhlásenie vlády Eduarda Hegera sa dostalo do parlamentu. Stalo sa tak v posledný možný deň a na rozdiel od vlády Igora Matoviča, tento dôležitý dokuemnt nemusia podporiť viacerí poslanci.

Tá sa podľa neho prejavila v minuloročných parlamentných volieb, v ktorých strany vládnej koalície dostali mimoriadne silný mandát na "návrat Slovenska k spravodlivému štátu". Parlamentné voľby v roku 2020 sa uskutočnili podľa Hegera v tieni nájomných vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, "čím vyvrcholilo dlhé obdobie privilégií oligarchie, korumpovania sudcov, prokurátorov i policajtov". Parlament dnes rokuje o Programovom vyhlásení vlády, kabinet sa uchádza o vyslovenie dôvery poslancov Národnej rady SR (NR SR). Rokovanie má dnes prebiehať do 19:00.

Predseda vlády poukázal na to, že koaličné strany preberali krajinu v situácii, keď svet ochromovala pandémia nevídaných rozmerov. "Napriek boji s pandémiou plní vládna koalícia aj to, čo vo voľbách sľúbila voličom. Už len nástup našej vlády rozviazal ruky polícii a sú stíhaní ľudia, ktorí boli dovtedy nedotknuteľní," zdôraznil Heger. Spomenul, že okrem iného vykonala vláda významnú časť reformy justície, prijala novú Bezpečnostnú stratégiu SR či zaviedla tehotenský príspevok 200 eur od štvrtého mesiaca tehotenstva.

"Budeme vládou obnovy a prosperity Slovenska. Máme historickú šancu zo Slovenska spraviť zelenšiu, digitálnejšiu, zdravšiu a vzdelanejšiu krajinu," priblížil premiér. Dodal, že zamerať sa chcú na obnovu Slovenska po kríze a znovunaštartovať ekonomiku.

Po Hegerovi vystúpil v pléne predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). O podporu programového vyhlásenia vlády požiadal aj opozíciu. Podľa neho je to dobré programové vyhlásenie, ktoré je zamerané hlavne na podporu rodín. Verí, že ministri budú počas rokovania prítomní v rokovacej sále v hojnom počte. Do rozpravy sa prihlásili aj šéfovia rezortov financií, hospodárstva, práce, školstva, spravodlivosti či životného prostredia. Okrem nich sa do rozpravy písomne prihlásila približne dvadsiatka členov zákonodarného zboru.

Nezaradený poslanec parlamentu a líder strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini označil vystúpenie premiéra v pléne za veľkú frašku. Pre doterajšie pôsobenie vlády je podľa jeho slov typický chaos, amaterizmus, netransparentnosť, pohŕdanie demokratickými princípmi či nejasné pravidlá v boji proti koronavírusu. Súčasnú vládu označil za vládu Igora Matoviča (OĽaNO). "Je tu taký chaos a bordel, aký sme tu nevideli niekoľko rokov a nech si hovorí kto chce, čo chce. Len malá časť populácie si myslí, že vláda vydrží celé funkčné obdobie," povedal Pellegrini na tlačovej konferencii. Doplnil, že nezaradení poslanci parlamentu z jeho strany tejto vláde podporu nevyjadria.

Predseda opozičnej strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) zdôraznil, že PVV je vytrhnuté z reality a nereaguje na to, čo sa udialo v rokoch 2020 a 2021. Ako povedal na tlačovej besede v parlamente, členovia strany preto za neho nezahlasujú. Smer sa pritom postaral aj o nový parlamentný rekord. Žiada mimoriadnu schôdzu o odvolaní ministerky spravodlivosti. 

"Ja toto vnímam ako útoky, ktoré sú zamerané kvôli jednému a to je aby som ustúpila z kolúznej väzby, z tej právnej úpravy tak ako som ju predložila," obhajovala sa Kolíková.


Programové vyhlásenie tentokrát nepodporia viacerí členovia už bývalej Matovičovej vlády. Svoj nesúhlas avizoval odídenec zo strany Za Ľudí Miroslav Kollár. "To, že vláda za tejto situácie skopírovala staré programové vyhlásenie a nezapracovala doň žiadne opatrenia, ktoré by zlepšili našu pripravenosť na krízové situácie je podľa môjho názoru obrovské zlyhanie a premárnená príležitosť," uviedol na svojom profile na sociálnej sieti.

Koaličný poslanec zo Sme rodina síce dokument podporí. Má však jednu výhradu. "Ale, varovný prst. Budem žiadať rezignáciu pána Mičovského," okomentoval Patrick Linhart.Myslí si, že minister odovzdal svoj rezort do rúk lobistom a eseročkám. Ján Mičovský ale nikam neodchádza. "Je to plné právo poslanca Linharta, takže nech koná tak, ako mu to káže svedomie a povinnosti poslanca," bráni sa Mičovský. Na otázku či sa nechystá podsúpiť zareagoval jednoslovne: "Nie".

Svoj nesúhlasi vyjadril aj Tomáš Valášek, ktorý donedávna pôsobil v strane Za Ľudí sa chce v parlamente pýtať, či majú ministri jasne zadefinované svoje kompetencie v rezortoch. Narážal tým na cesty Igora Matoviča do Maďarska a jeho rokovanie o Sputniku. "Moja inklinácia je áno, pretože každý si to zaslúži," podotkol na margo PVV Valášek, s tým, že ešte nie je rozhodnutý.

Jana Bittó Cigániková pred rokom odmietla podpísať jeden zo smerodatných dokumentov koalície. Dôvodom bol unitárny zdravotnícky systém, čiže systém jednej poisťovne. Podľa predsedníčky zdravotného výboru sa aj v novej vláde má objaviť tento bod, čo považuje za červenú čiaru a opätovne sa tak neplánuje pod jeden z najdôležitejších dokumentov podpísať. "Mne nezostáva nič iné iba vyjadriť dôveru novej vláde takto ústne, čo u mňa dosť znamená, ale programové vyhlásenie vlády, nemôžem zaňho hlasovať," povedala členka SaS.

Matovičove ospravedľnenie

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa vo svojom vystúpení k programovému vyhláseniu novej vlády ospravedlnil každému, koho sa dotkol počas svojho pôsobenia na poste premiéra. Posledný rok označil za boj hodnôt. Na jednej strane podľa neho stáli tí, ktorí na prvé miesto dávali slobodu jednotlivca. Na druhej strane boli ľudia, ktorí bojovali za život a zdravie a boli ochotní tomu podriadiť všetko, aj svoj pád na dno. Parlament dnes rokuje o programovom vyhlásení novej vlády. Kabinet sa uchádza o vyslovenie dôvery poslancov Národnej rady SR (NR SR). Rokovanie má dnes prebiehať do 19:00.

"Dnes tu stojím ako človek, ktorého tento zápas hodnôt pokoril na úplne dno," dodal expremiér s tým, že urobil aj chyby. Mrzí ho, že aj kľúčoví reprezentanti štátu, veľakrát tí najvyšší, podliehali pokušeniu pozerať sa na preferencie a nepozerať sa na tých najslabších, ktorí sa nevedia brániť. "Mrzí ma, že za ten rok som od pani prezidentky počul minimum vystúpení, ktoré by ľudí nabádali, aby sa správali zodpovedne, aby sa chránili, aby pomohli vláde," podotkol. Podľa neho bolo veľa vystúpení, ktoré prirovnal k "mise plnej hrachu."

Matovič pripomenul, že ľuďom desať rokov sľuboval, že ak raz bude mať možnosť, prestane platiť politika "našich" ľudí. "Pri tejto zlomovej chvíli, kedy sa menia vlády, by som chcel spomenúť aspoň pár ministrov, na ktorých prácu som hrdý," uviedol. Podľa svojich slov je hrdý aj na ministerku investícií Veroniku Remišovú (Za ľudí) napriek tomu, že "v zlomovej situácii stála na druhej strane." Vyzdvihol, že hrdý je aj na exministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO), ale aj šéfov rezortov dopravy, vnútra, obrany, práce či životného prostredia.

Marek Šefčík (OĽaNO) je rád, že Matovič príhovorom ukázal, že je len obyčajný človek a vie si priznať chyby. Podľa Karola Kučeru (OĽaNO) neexistuje na Slovensku väčší symbol boja proti korupcii ako je Igor Matovič. Ľuboš Blaha (Smer-SD) uviedol, že "po piatich hodinách rokovania konečne vystúpil skutočný premiér". Podľa neho je Matovič zodpovedný za viac ako 11-tisíc obetí koronavírusu.

Faktickú poznámku na vystúpenie bývalého predseda vlády malo približne 30 členov zákonodarného zboru. Väčšinu z nich tvorili predstavitelia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorí mu ďakovali za odvedenú prácu. Opoziční poslanci to označili za "ódu na Igora Matoviča."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy