Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Tisíce Čechov protestovali na demonštráciách proti prezidentovi Milošovi Zemanovi
Zdielať na

VIDEO: Tisíce Čechov protestovali na demonštráciách proti prezidentovi Milošovi Zemanovi

PRAHA / Tisíce Čechov sa zhromaždili vo štvrtok na demonštráciách proti prezidentovi Milošovi Zemanovi. Obviňovali ho z velezrady pre jeho postoj k podozreniam, že ruskí agenti sa podieľali na výbuchu v muničných skladoch v Česku v roku 2014.

V Prahe sa vo štvrtok podvečer zišlo niekoľko tisíc ľudí na proteste spolku Milión chvíľok proti príklonu prezidenta Miloša Zemana a ďalších politikov k Rusku. Policajti po začiatku akcie na twitteri uviedli, že je účastníkov okolo 10.000, podľa usporiadateľov bolo ku koncu demonštrácie na námestí zhruba 20 000 ľudí. Demonštrácie sa konali aj v ďalších mestách v krajine.

Účastníci protestu v Prahe zaplnili Václavské námestie od horného konca až k Vodičkovej ulici. Ľudia so sebou mali vlajky Českej republiky i Európskej únie. Niektorí si priniesli aj transparenty, napríklad s nápismi: Spolu patríme na západ, Zeman vlastizradcu alebo Nie sme Rusko, nie sme tovar.

Prezidenta Zemana v snemovni opoziční politici aj ďalšie osobnosti kritizovali za nedeľný prejav, v ktorom uviedol, že sa pracuje s dvoma vyšetrovacími verziami v kauze výbuchu muničného skladu vo Vrběticích na Zlínsku v roku 2014. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) aj premiér Andrej Babiš (ANO) ale tento týždeň zopakovali, že existuje jedna vyšetrovacia verzia, a to tá spojená s podielom príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU na výbuchu.

Predseda spolku Milión chvíľok Benjamin Roll na demonštrácii povedal, že Zeman terajšími krokMI hazarduje s bezpečnosťou krajiny. "Všetko, čo po dobu svojho mandátu Miloš Zeman vo vzťahu k Rusku robil, a najmä ako i teraz po Vrbětickom odhalení pokračuje v línií dezinformácií a spochybňovania českých bezpečnostných služieb, má jednoznačné pomenovanie - vlastizrada," vyhlásil Roll. Následne vyzval senátorov, aby začali cestu k odvolaniu Zemana z prezidentského úradu návrhom ústavnej žaloby na prezidenta.

Jedinou nádejou pre zlepšenie situácie je podľa Rolla výrazné víťazstvo prodemokratických strán v októbrových voľbách do snemovne. "Požadujeme, aby prodemokratické strany odmietli všetky ponuky na akúkoľvek formu vládnej spolupráce s hnutím ANO, extrémistov z SPD a komunistami či ich podporu," povedal tiež Roll.

Podľa neho je tiež potrebné udržať nezávislosť verejnoprávnych médií, posilniť nezávislosť justičného systému na vláde a vyradiť "nebezpečné veľmoci" zo strategických zákaziek, ako je tender na dostavbu jadrovej elektrárne v Dukovanoch.

Bývalý minister pre ľudské práva a národnostné menšiny Michael Kocáb prečítal otvorený list s výzvou senátorom, aby podali ústavnú žalobu na Zemana. Prezident podľa neho predniesol prejav k Vrběticím oneskorene, spochybnil výsledky vyšetrovania a zachoval sa ako obhajca Ruskej federácie, a nie hlava českého štátu. Kocáb potom vyzval protestujúcich, aby výzvu tiež podpísali.

Na demonštrácii prehovorila aj zástupkyňa v Česku žijúcich Rusov vo vládnej rade pre národnostné menšiny Eugenia Číhalová. "Vyzývame všetkých, vrátane toho kto sedí na Hrade, aby sa zamysleli nad svojím konaním. Zastupujete Českú republiku, a nie Ruskú federáciu, ktorá je pokračovateľom Sovietskeho zväzu," povedala. Protestujúci jej slová odmenili potleskom.

K rozkladu Českej republiky podľa Milióna chvíľok prispieva aj Babišov konflikt záujmov. Spolok pripomenul záverečnú audítorskú správu Európskej komisie, podľa ktorej premiér spolurozhoduje o smerovaní dotácií EÚ a súčasne ovláda holding Agrofert.

Milión chvíľok pred akciou vyzval účastníkov, aby dodržiavali protikoronavirová hygienické opatrenia a odporúčania. Na Václavskom námestí boli vyznačené dvojmetrovej rozostupy a účastníci tiež mali mať podľa organizátorov negatívne testy na chorobu covid-19.

Spolok Milión chvíľok vznikol po voľbách do snemovne v roku 2017. Organizuje protesty a demonštrácie, v ktorých upozorňuje na kauzy spojené predovšetkým s Babišom. Predvlani v júni na pražskej Letnej sa najväčšia demonštrácia Milióna chvíľok zúčastnilo podľa organizátorov až 250.000 ľudí.

Predstavitelia českej vlády 17. apríla oznámili, že majú dôkazy o účasti dvoch agentov ruskej vojenskej spravodajskej služby na výbuchoch v muničných skladoch, pri ktorých zomreli dvaja ľudia. Rusko to popiera. Zeman, ktorý je známy svojim proruskými názormi, po týždni mlčania v nedeľu povedal, že explózie mohla spôsobiť ľudská chyba a vyzval úrady, aby prešetrovali aj túto možnosť. Zeman vyhlásil, že neexistujú presvedčivé dôkazy a zapojení ruských agentov do výbuchov. Jeho slová široko citovali ruské médiá a úrady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy