Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Dunaj stále stúpa, v Devíne už zalialo cykloturistické cesty
Zdielať na
Zahraničie

Dunaj stále stúpa, v Devíne už zalialo cykloturistické cesty

Očakáva sa, že do piatka má stúpnuť až na 830 cm

"Na základe priebehu hladín z horného úseku  odhadujeme, že do pozajtra by mohla stúpnuť asi o 160 cm, teda na zhruba 830 cm,“ povedal pre Joj.sk vedúci správy vodných tokov Pavel Virág.

Čo sa týka aktuálnej situácie v Devíne, starostka informovala, že už teraz sa voda z rieky Morava zdvíha na parkoviská. Cykloturistická cestička popod hrad Devín a Panenskou vežičkou je už teraz zatopená. Evakuujú sa bufety, ktoré sú pod hradom. Vo štvrtok (25. júna) ráno sa majú skúšať v rámci štvrtej etapy protipovodňovej hrádze mobilné hradenia, ktoré sa budú osádzať tak, aby bolo Slovanské nábrežie a domy chránené.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) prijal v utorok 23. júna opatrenia v prípade, ak by sa na slovenskom úseku Dunaja prejavila povodňová vlna z Nemecka a Rakúska. Vodohospodári vypratali stavenisko protipovodňovej ochrany v mestskej časti (MČ) Devínska Nová Ves.

TASR/Štefan Puškáš

"Sme pripravení vyskúšať mobilnú protipovodňovú ochranu na Slovanskom nábreží v MČ Devín a na parkovisku na Fajnorovom nábreží v MČ Staré Mesto," povedal Peter Minárik, technický námestník SVP, Odštepný závod v Bratislave.

Rieka Morava sa vyliala do polí pri Devínskej Novej Vsi, ale obyvateľov neohrozuje, uviedol dnes člen krízového štábu a veliteľ Obecného hasičského zboru v tejto MČ Jozef Dzurilla. Dodal, že hasiči sú pripravení zasiahnuť.

P. Virág tvrdí, že v krajných prípadoch sa budú riadiť Povodňovými plánmi zabezpečovacích prác. "Momentálne budujeme protipovodňové opatrenia, ktoré by mali byť oveľa účinnejšie ako do roku 2004," hovorí Virág. "Počítame s tým, že koryto sa vyleje a voda pretečie do ochrannej hrádze, rozhodne však nehrozí, že by prílivová vlna ohrozila obyvateľstvo," tvrdí P. Virág.  

U našich susedov napadlo rekordné množstvo zrážok

Značné množstvo zrážok spadlo v uplynulých 48 hodinách na úbočiach Álp najmä v spolkových krajinách Horné a Dolné Rakúsko.

Množstvo 164 litrov na meter štvorcový v Sankt Pöltene a 149 litrov v Gmundene sa vyskytuje približne raz za 50 rokov, uviedol podľa agentúry APA klimatológ Gerhard Hohenwarter.

Rekordérom za uplynulých 48 hodín je však Lunz am See v okrese Scheibbs, kde od pondelka do stredy (merané vždy od 07.00 h) namerali 207 litrov zrážok na meter štvorcový. Na ďalších miestach nasledujú Oberndorf/Melk (179 litrov) a Waidhofen/Ybss (173 litrov).

Viac ako 100 litrov napršalo okrem iného aj v lokalitách Micheldorf (167), Lilienfeld/Tarschberg (153), Wachtberg bei Steyr (146), Bad Ischl (139), Kohlreithberg (138), Rudolfshütte-Alpinzentrum (129), St. Wolfgang (126), Feuerkogel (124), Kremsmünster (123), Amstetten (123), Salzburg-Freisaal (123), Weyer (122), Wieselburg (119), Jauerling (118), Mondsee (106) alebo Viedeň/Mariabrunn (102).

Meteorológovia však upokojujú, že dážď už postupne ustáva a do štvrtkového rána spadne maximálne 50 litrov zrážok na meter štvorcový. Pôda je ale už nasýtená, takže pri lokálnych búrkach sa môžu vyskytnúť záplavy menšieho rozsahu.

Teploty v Rakúsku začnú pomaly prekračovať 25 stupňov, počasie však bude do konca týždňa premenlivé - dlhšie fázy so slnkom prerušia prehánky.

Rakúšania uzatvárajú cesty

V dôsledku dlhotrvajúcich dažďov uzavreli v noci nadnes rakúske úrady ďalšie cestné komunikácie. V najväčšej miere postihlo v tomto ohľade krajne nepriaznivé počasie spolkové krajiny Horné a Dolné Rakúsko.

V hornorakúskom meste Steyr sú od utorka v dôsledku hroziacich povodní uzavreté nábrežné cesty a zastavená bola premávka aj na diaľnici medzi mestami Traunkirchen a Altmünster.

V Dolnom Rakúsku z rovnakého dôvodu uzavreli aj frekventované cesty medzi Melkom a Kremsom a mestami Frankenfels a Hofstetten.

Na území Korutánska bude v dôsledku zosuvu pôdy pravdepodobne až do sobotňajšieho večera uzavretá cesta medzi mestami Lieserbrücke a Gmünd. Vozidlá môžu zablokovaný úsek obísť po Tauernskej diaľnici (A10).

Zdielať na

Najčítanejšie správy