Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začal sa súdny proces s Derekom Chauvinom, obvineným z usmrtenia Georga Floyda
Zdielať na

Začal sa súdny proces s Derekom Chauvinom, obvineným z usmrtenia Georga Floyda

Minneapolis - Ani nie do do roka od smrti sa začal súdny proces s bývalým policajtom Derekom Chauvin pre usmrtenie Georga Floyda. Dvadsiateho deviateho marca vypovedali prví svedkovia.

Svedok Donald Williams III. vypovedal o posledných minútach života Georga Floyda v prvý deň začatia procesu s Derekom Chauvinom, americkým policajtom obvineným z jeho zabitia.

Donald Williams III, svedok obžaloby, uviedol, že pán Floyd "pomaly bledol“ počas deviatich minút, kedy si Chauvin pokľakol na chrbát a krk Floyda. Advokát pána Chauvina tvrdil, že jeho použitie sily bolo "neatraktívne, ale nevyhnutné“.  Tento proces je mnohými vnímaný ako rozhodujúci moment v rasových vzťahoch USA.

Incident z mája 2020, pri ktorom bol v tom čase slúžiaci policajt Chauvin zachytený na videu kľačiac na krku Floyda v meste Minneapolis vyvolal protesty v USA a na celom svete proti policajnej brutalite a rasizmu. Štyridsaťpäťročný Chauvin, ktorý bol zbavený funkcie policajta, odmieta svoje obvinenia, za ktoré by mal ísť do väzenia na 40 rokov. Súdny proces s ďalšími prítomnými policajtami pri zásahu Georga Floyda budú neskôr v tomto roku. 

Donald Williams mal v ten deň v pláne vstúpiť do kaviarne. Uviedol, že sa rozhodol nevstúpiť do obchodu, pretože "bola vypätá energia“, a namiesto toho začal rozhovor so zatýkajúcimi policajtmi a vyzval ich, aby skontrolovali pulz pána Floyda. Povedal súdu, že videl, ako pánovi Floydovi odchádza život z tela. "Pomaly sa vytráca ako ryba vo vreci,“ povedal. "Oči sa mu pomaly krútili do zátylku“, kým "už v sebe nemal život."

Na začiatku procesu začali prokurátori premietaním deväťminútovej videokazety natočenej jedným z okoloidúcich, ktorá ukázala, ako pán Chauvin kľačal na 46-ročnom pánovi Floydovi. Prokurátor Jerry Blackwell porotcom povedal, že pán Floyd 27-krát uviedol, že nemôže dýchať. Táto páska dokazuje, že pán Chauvin sa "správal bezprostredne nebezpečne ... bez ohľadu na jeho dopad na telo Georga Floyda,“ uviedol Blackwell.

Obhajca, bývalého policajta Dereka Chauvina, Eric Nelson vo svojich úvodných vyhláseniach uviedol, že dôkazy videozáznamov sú "oveľa väčšie ako deväť minút a 29 sekúnd“. Povedal, že dôkazy ukážu, že pán Floyd "zomrel na srdcovú arytmiu, ku ktorej došlo v dôsledku hypertenzie, koronárnych chorôb, požitia metamfetamínu a fentanylu a adrenalínu pretekajúceho jeho telom“. Súd si tiež vypočul svedectvo policajnej dispečerky Jeny Scurryovej, ktorá nasadila políciu do obchodu Cup Foods po tom, čo bol údajne nahlásený George Floyd za údajné použitie falošnej bankovky v hodnote 20 dolárov.

​Kamera pripevnená na bočnej strane budovy jej umožňovala sledovať priebeh zatýkania. Priznala, že pri sledovaní ďalších hovorov bolo jej sledovanie sporadické, ale porotcom povedala, že si myslela, že "obrazovky zamrzli“ z dôvodu času, ktorý bol pán Floyd držaný na zemi, a začala sa "obávať, že niečo nemusí byť v poriadku“. Súd tiež vypočul jednu z osôb, ktorá incident zaznamenala, Alishu Oylerovú, ktorá pracovala v neďalekom obchode. 

Pred začatím procesu kľačala rodina pána Floyda, právnici a aktivisti za občianske práva pred budovou súdu na čas ako dlho Derek Chauvin držal koleno na krku pána Floyda.

V porote zasadá 15 ľudí. Deväť z nich je žien a 6 mužov, z nich je 9 belochov a 6 afroamerického pôvodu. 

O tom, čo sa stalo Georgovi Floydovi, viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy