Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Objav, ktorý môže zmeniť históriu ako sa vyvíjala Zem
Zdielať na

Objav, ktorý môže zmeniť históriu ako sa vyvíjala Zem

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Vedci našli vodu a organické látky na povrchu vzorky asteroidu zhromaždenej zo slnečnej sústavy - prvýkrát sa tento materiál našiel na asteroide.

Ako píše portál The Independent vzorka, ktorá bola iba jedným zrnom, pochádzala z asteroidu „Itokawa“ od misie Japonskej agentúry pre výskum letectva a kozmonautiky v roku 2010. Ukazuje vodu aj organické látky, ktoré nepochádzajú z cudzieho sveta, ale zo samotného asteroidu.

Vedci z Royal Holloway z londýnskej univerzity naznačujú, že asteroid sa vyvíjal miliardy rokov zabudovaním kvapalného a organického materiálu rovnakým spôsobom ako Zem. Asteroid prešiel extrémnym teplom, dehydratáciou a rozbitím, podarilo sa mu však znovu vyformovať a rehydratovať pomoocu materiálu, ktorý zachytil v jeho okolí. Štúdia tiež ukazuje, že asteroidy typu S - ktoré sú najbežnejšie, ktoré prichádzajú na Zem - môžu obsahovať surové zložky života. To by mohlo prepísať naše vedomosti o histórii života na Zemi, ktorá sa predtým zameriavala na asteroidy typu C bohaté na uhlík. “Misiou Hayabusa bola robotická kozmická loď vyvinutá Japonskou agentúrou pre prieskum kozmického priestoru na návrat vzoriek z malého asteroidu blízko Zeme menom Itokawa na podrobnú analýzu v laboratóriách na Zemi, “uviedla vo vyhlásení doktorka Queenie Chan z Katedry vied o Zemi v Royal Holloway.

"Tieto objavy sú skutočne vzrušujúce, pretože odhaľujú komplexné podrobnosti o histórii asteroidu a o tom, ako je jeho vývojová dráha taká podobná dráhe prebiotickej Zeme," dodal Dr. Chen. Pozorovania Bennu tiež potvrdili prítomnosť rozšírených a hojne hydratovaných materiálov, ako aj prekvapivú prítomnosť veľkých balvanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy