Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Reakcia na výrok Igora Matoviča: Meníme Slovensko na Krym, odkazuje nápis na slovenskom konzuláte v Ukrajine
Zdielať na

Reakcia na výrok Igora Matoviča: Meníme Slovensko na Krym, odkazuje nápis na slovenskom konzuláte v Ukrajine

CHARKOV / Škandál vyvolaný nákupom ruskej vakcíny Sputnik V eskaluje na Ukrajine. Po nemiestnom vtipe premiéra Igora Matoviča o Zakarpatskej Rusi, vyžadovala Ukrajina ospravedľnenie. Vo štvrtok sa na budove slovenského konzulátu objavil nápis odkazujúci na vypätú situáciu.

V reakcií na diplomatický škandál sa v piatok objavil nápis na priečelí budovy slovenského konzulátu v ukrajinskom Charkove. "Meníme Slovensko na Krym," odkazuje posprejovaný nápis. Fotografia bola zverejnená na sociálnych sieťach. Samotný twitter ju označil za citlivý obsah. 

Incident v Charkove ukazuje, že slová majú v zahraničnej politike väčšiu váhu, ako vo vnútornej politike. Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka je nutné zvažovať, aké slová sa v diplomacii používajú.  Reakciu ministra  poskytol riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

"Za svoje vyjadrenia na adresu Ukrajiny sa premiér Matovič ospravedlnil svojmu partnerovi. Rovnako ja som komunikoval s ukrajinským ministrom zahraničných vecí, kde som sa tiež ospravedlnil," doplnil Korčok.

"Bez ohľadu na motívy, žáner alebo kontext sú takéto poznámky šéfa Slovenskej vlády, ktoré priamo odkazujú na územnú celistvosť Ukrajiny, kategoricky neprijateľné a majú negatívny vplyv na priateľskú a susedskú atmosféru Ukrajinsko-Slovenských vzťahov," uviedlo v stredu v oficiálnom stanovisku Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny. Ministerstvo dodalo, že ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška odovzdal demarš na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. 

V relácii Braňa Závodského na Rádiu Expres svojim žartom pohneval okrem koaličných partnerov aj susednú Ukrajinu. Moderátor relácie sa opýtal premiéra čo sľúbil Rusom za nákup vakcíny Sputnik V. Premiér chcel byť vtipný a zažartoval odpoveďou: "Zakarpatskú Ukrajinu." 

"Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutné. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za moju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie," zareagoval na nemiestny vtip premiér Igor Matovič na twitteri.

K ospravedľneniu sa pridal aj slovenský šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok.  "Komunikoval som dnes s mojim ukrajinským partnerom, ministrom zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Ospravedlnil som sa mu za nevhodné výroky premiéra SR Igora Matoviča na adresu Ukrajiny," vyjadril sa v stredu Korčok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy