Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Jankovská sa po zadržaní kukláčmi zrútila. Skončila v trenčianskej nemocnici
Zdielať na

FOTO: Jankovská sa po zadržaní kukláčmi zrútila. Skončila v trenčianskej nemocnici

TRENČÍN / Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská si slobodu dlho neužila. Polícia opätovne zadržala Jankovskú po tom, ako ju vo štvrtok Najvyšší súd SR prepustil z väzby na slobodu. Polícia na obvinenú čakala pred nemocnicou pre obvinených v Trenčíne. 

Informáciu ako prvá priniesla TV Markíza. Na Moniku Jankovskú si počkali kukláči pred nemocnicou pre obvinených v Trenčíne. Na mieste sa nachádzal aj vyšetrovateľ tejto kauzy Peter Juhás a Jankovskej advokát Peter Erdős. Podľa medializovaných informácií súvisí jej opätovné zadržanie s kauzou Fatima, v ktorej je obvinená.

V kauze Fatima polícia obvinila Annu Ž., Milana Ž., Petra V. a Moniku J. Obvinenie sa týka trestnej veci zločinu marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Okrem spomínaných je obvinený aj doterajší svedok v kauze Michal V. Obvinení mali vyfabulovať tvrdenia, že Jankovská nemala nič spoločné s kauzou Fatima ani s údajnými miliónovými úplatkami od vtedajšieho údajného bossa podsvetia Petra Čongrádyho. Jankovská obvinenia odmieta. Podľa svedkov v kauze Fatime Jankovská pomohla v minulosti získať Petrovi Čongrádymu lukratívny pozemok v Trenčíne za úplatok tri milióny slovenských korún.

Jankovská sa po zadržaní kukláčmi zrútila

​Peter Erdös, právny zástupca Moniky Jankovskej pripomenul, že sudca pre prípravné konanie prepustil jeho klientku z väzby. „Nahradil ju veľmi prísnymi povinnosťami a obmedzeniami. To najprísnejšie bola kontrola technickými zariadeniami. Takzvaný náramok. To znamená, že obmedzil možnosti obvinenej stretávať sa s obvinenými, so svedkami, prípadne iným spôsobom mariť vyšetrovanie,“ uviedol Erdös. Najvyšší súd od obvinenej žiadal aj 100-tisíc eurovú peňažnú záruku, ktorú obvinená zaplatila.

Právny zástupca potvrdil, že obvinenú zadržala polícia pre kauzu trenčianskeho baru Fatima. Vyšetrovateľ mu oznámil, že existujú obavy, že by mohla Monika Jankovská ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených a pokračovať v trestnej činnosti. „Treba zároveň k tejto trestnej veci povedať, že väčšina z obvinených s výnimkou jedného, je na slobode,“ pokračoval Erdös. Zástupca zdôraznil, že Jankovská je v zlom psychickom stave a „zrútila sa“. Požiadal preto vyšetrovateľa, aby obvinenú previezli na vyšetrenie do Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Vyšetrovateľ tejto žiadosti vyhovel. Jankovskej advokát Peter Erdös pre TV JOJ uviedol, že v takom zlom stave ju ešte nevidel.

Podľa informácií TV JOJ ostáva Monika Jankovská v nemocnici. V najbližších dňoch bude podľa všetkého pod dohľadom psychiatrov.

TV JOJ

Jankovskú s Molnárom zadržali v rámci akcie Búrka

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú a exsudcu Richarda Molnára zadržali v marci 2020 v rámci akcie Búrka, ktorá bola zameraná na korupčnú trestnú činnosť sudcov. Odvtedy sú bývalá štátna tajomníčka a sudca stíhaní väzobne. Jankovská je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Stíhaná je aj v súvislosti s kauzou zmeniek TV Markíza, a to za zločin prijímania úplatku a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného formou účastníctva v štádiu pokusu s trestnou sadzbou 10 až 20 rokov. Moniku Jankovskú museli 31. januára tohto roku eskortovať z banskobystrickej väznice do nemocnice. Dôvodom prevozu bolo nadmerné užitie liekov proti úzkosti. Exsudca Richard Molnár je obvinený z prijímania úplatkov a zasahovania do nezávislosti súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy