Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bojkot Maďarska a Poľska schváliť rozpočet EÚ stále pokračuje, ohrozené sú miliardy aj pre Slovensko
Zdielať na

Bojkot Maďarska a Poľska schváliť rozpočet EÚ stále pokračuje, ohrozené sú miliardy aj pre Slovensko

BRATISLAVA / Miliardy z európskych zdrojov, ktoré bude celý kontinent vrátane Slovenska potrebovať na prekonanie ťažkých korona časov sú naďalej v ohrození. Ide najmä o odmietavý postoj Maďarska a Poľska podmieniť príjem peňazí fungovaním právneho štátu.

O zložitej situácii vo štvrtok, 26.novembra, v Budapešti rokoval maďarský premiér s poľským. Zatiaľ bez pozitívneho výsledku. Obaja premiéri si naďalej stoja za svojím vetom.

Lídri Maďarska a Poľska, ktorí často kritizujú Brusel, ale ktorým neprekážajú peniaze z Únie sa stretli v Budapešti, aby riešili patovú situáciu. Vzdor Orbána však pokračuje. Po stretnutí vyhlásil, že je nezodpovedné, ak niekto spája otázky právneho štátu a krízového riadenia. Opak si ale myslí väčšina členských štátov. Vrátane našich europoslancov. "Ak chceme mať všade v Európskej Únii rovnaké práva, tak musíme dbať o to, že tie práva budú rešpekt," vyjadril sa europoslanec Vladimír Bilčík. Moraviecki a Orbán ani po stretnutí nemenia tak svoj postoj k sedemročnému rozpočtu a fondu krízovej pomoci. Obe krajiny finančný balík odmietajú podporiť, pokiaľ bude podmienený dodržiavaním princípov právneho štátu. Návrh, ktorý je na stole je pre Maďarsko neakceptovateľný. Slovensko a Česko túto hru s Maďarskom a Poľskom nehrajú. "Tu je krásne vidieť akým spôsobom sa dnes delí V4," okomentovala dianie europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Varšava a Budapešť vedie s inštitúciami Európskej Únie už niekoľko rokov spory pre obavy z obmedzovania nezávislosti justície, či médií. S čím obe krajiny nesúhlasia a zároveň využívajú rôzne trhliny v systéme. "Nikde nie je napísané, ako ten právny štát má presne vyzerať a čo dodržiavať," hodnotí Monika Beňová.

Ako Brusel tak aj Varšava a Budapešť teraz hľadajú spôsob ako si zachovať tvár a dohodnúť sa. Šéfka Európskej komisie navrhuje napríklad Orbánovi aj Moravieckmu, aby sa v spore o navrhovaný mechanizmus obrátili na Súdny dvor Európskej únie. Ešte je tam aj krajná možnosť Poľsko a Maďarsko obísť a členské krajiny by si vytvárali vlastné zmluvy. Viktor Orbán však v Budapešti vyhlásil, že hlasy oboch krajín sú potrebné. "Ja som si istý, že príde ku dohode, lebo aj Poľsko aj Maďarsko potrebujú peniaze z EÚ a v konečnom dôsledku budú náchylní ku kompromisu," vyjadril sa Štefanec. "Nie je čas na vetovanie, ale na rýchle konanie a solidaritu. Európania by za blokovanie zaplatili veľmi vysokú cenu," konštatoval nemecký minister pre záležitosti EÚ Michael Roth. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy