Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trump spustil čiastočné prepočítavanie hlasov vo Wisconsine. Jeho tím za to zaplatí tri milióny dolárov
Zdielať na

Trump spustil čiastočné prepočítavanie hlasov vo Wisconsine. Jeho tím za to zaplatí tri milióny dolárov

Zdroj: archív sita

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump inicioval čiastočný prepočet hlasov v štáte Wisconsin, ktorý sa mu podľa predbežného výsledku na rozdiel od roku 2016 v prezidentských voľbách nepodarilo získať. Vyžiadaná revízia výsledkov sa týka dvoch okresov, ktoré zahŕňajú dve najväčšie mestá v štáte, a mala by byť hotová koncom mesiaca. Medzitým sa chýli ku koncu prepočet hlasov nariadený vedením štátu Georgia, závery budú zrejme k dispozícii už vo štvrtok.

Vo Wisconsine sa začnú hlasy kontrolovať v piatok a proces musí byť hotový do 1. decembra. Na rozdiel od Georgie za neho Trumpová kampaň musela zaplatiť, pričom sa odhadovalo, že prepočet na celom území štátu by stál skoro osem miliónov dolárov. Nakoniec prezident požiadal o prepočítanie v okresoch Dane County a Milwaukee County, pričom volební činitelia médiám potvrdili, že štát dostal potrebné tri milióny dolárov.

Wisconsin je jedným z pätice štátov, ktoré Trump oproti výsledku z roku 2016 stratil. Žiadosť o prepočet hlasov prezidentov tím avizoval už deň po uzatvorení volebných miestností, experti sa však domnievajú, že šanca na zvrátenie porážky je mizivá.

Pri prepočítavaní v roku 2016 sa rozdiel medzi Trumpom a demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou zmenil o 131 hlasov, teraz však okresy nahlásili výsledky, ktoré dávajú v súčte demokratovi Joeu Bidenovi prevahu o zhruba 20 500 hlasov. V súčte dvoch spomínaných okresov zvíťazil Biden pomerom 577 455 ku 213 157 hlasom. 

Trumpovi spolupracovníci uviedli, že požiadali o prepočet v týchto dvoch oblastiach, pretože boli dejiskom "najhorších nezrovnalostí". Žiadne dôkazy o volebných podvodoch sa ale neobjavili, rovnako ako v prípade ďalších štátov, kde si prezidentova kampaň sťažuje na nezrovnalosti. 

"Oficiálny prehľad výsledkov potvrdil jasné a presvedčivé víťazstvo Joea Bidena vo Wisconsine. Selektívny prepočet v Milwaukee a Dane County tieto výsledky nezmení," komentoval vývoj hovorca Bidenového štábu Nate Evans. Konečný verdikt ohlási volebná komisia Wisconsin na začiatku decembra.

V Georgii, kde Biden podľa predbežného výsledku zvíťazil o 14 000 hlasov, sa prepočet rozbehol minulý piatok.

Na dokončenie prepočtu tu bol vyhradený čas do včerajšej polnoci (06:00) a podľa miestneho volebného činiteľa Gabriela Sterlinga sa proces pravdepodobne podarí včas uzavrieť. Zásadná zmena výsledku sa nekonala, podľa Sterlinga sú čísla hlásené z jednotlivých okresov buď totožné s tými pôvodnými, alebo sa od nich nepatrne líšia.

Sterling neskôr avizoval, že Georgia plánuje výsledok auditu ohlásiť vo štvrtok. Zisky jednotlivých kandidátov musí štát formálne potvrdiť najneskôr v piatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy