Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Muž útočil nožom vo francúzskom kostole. Jednej z obetí mal sťať hlavu
Zdielať na

Muž útočil nožom vo francúzskom kostole. Jednej z obetí mal sťať hlavu

NICE / Traja ľudia zomreli a niekoľko ďalších utrpelo zranenia pri rannom útoku nožom v kostole vo francúzskom meste Nice. Podľa spravodajského portálu BBC, ktorý sa odvoláva na políciu, útočník jednej žene sťal hlavu. Nemenovaná predstaviteľka polície, ktorú cituje agentúra AP, informovala, že útočníka zatkli a previezli do nemocnice so zraneniami, ktoré utrpel pri zatýkaní. Predpokladá sa, že konal sám.

Po zabití troch ľudí v bazilike Notre-Dame v Nice zvýšili bezpečnostnú výstrahu vo Francúzsku na najvyšší stupeň. Zvýšenie výstrahy v rámci národného bezpečnostného systému Vigipirate oznámil premiér Jean Castex. Ten zároveň útok odsúdil ako zbabelý a barbarský, informuje spravodajský portál BBC.

Útočník s nožom napadol dve ženy a muža v bazilike vo štvrtok ráno. Staršia žena a muž zomreli priamo na mieste. Druhej žene, ktorú útočník niekoľkokrát pobodal, sa podarilo ujsť do neďalekej kaviarne, ale zraneniam neskôr podľahla. Podozrivého polícia postrelila a zadržala.

Starosta Nice Christian Estrosi novinárom povedal, že všetko ukazuje na "teroristický útok v srdci baziliky Notre-Dame", pričom spomenul aj slovo "islamofašizmus". Podozrivý podľa jeho slov opakoval "Allahu Akbar" (Boh je veľký).

Príčina útoku zatiaľ nie je známa. Protiteroristický prokurátor začal v súvislosti s prípadom vyšetrovanie vraždy.

Prezident Emmanuel Macron navštívil miesto činu, kde sa stretol s políciou.

Štvrtkový útok v Nice, ktoré bolo pred štyrmi rokmi dejiskom teroristického útoku, čo si vyžiadal 86 mŕtvych, nebol vo štvrtok jediný. V Montfavete pri Avignone polícia zastrelila muža, ktorý jej hrozil pištoľou. Pred francúzskym konzulátom v saudskoarabskej Džidde zase útočník napadol strážcu. Páchateľa zatkli a strážcu hospitalizovali.

Kondolencie prúdia do Nice z celého sveta. Pozostalých podporil aj samotný pápež František. Podporu francúzskemu prezidentovi Macronovi a obyvateľom Nice vyjadril aj náš premiér Matovič, či minister zahraničia Korčok. Francúzsko po dnešku viac než zdvojnásobí počet vojakov, ktorí chránia kultúrne pamiatky, školy, či kostoly. Útoku dnes čelil aj francúzsky konzulát v saudskoarabskej Džidde, kde útočník pobodal člena ochranky. S ľahkými zraneniami ho previezli do nemocnice. K incidentom dochádza v čase, keď časť moslimského sveta s nevôľou prijíma obhajobu karikatúr ich proroka Mohameda francúzskym prezidentom Macronom a považuje ju za rúhanie.

Incident sa stal v čase, keď vo Francúzsku platí vysoká výstraha pred teroristickými útokmi a panuje napätie pre zverejnenie karikatúr proroka Mohameda a dva ďalšie nedávne útoky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy