Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obvinením demonštrantom z protivládnych protestov hrozí výnimočný trest
Zdielať na

Obvinením demonštrantom z protivládnych protestov hrozí výnimočný trest

Archívne video

BRATISLAVA / Obvineným vo veci obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa spáchaného za núdzového stavu hrozí v prípade dokázania viny trestná sadzba 12 až 25 rokov väzenia alebo doživotie. Ako ďalej na sociálnej sieti informovala bratislavská polícia, v prípade násilností pred Úradom vlády SR zo soboty 17. októbra čelia obvineniu 31-ročný občan ČR Pavel R. a 31-ročný Martin J. z okresu Poprad.

Obvinený občan ČR je momentálne stíhaný väzobne. "Osoby, ktoré útočili na príslušníkov Policajného zboru, iných verejných činiteľov a techniku sú podozrivé zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa počas núdzového stavu, s predpokladanou sadzbou trestu odňatia slobody na 12 až 25 rokov alebo doživotie,” uvádza polícia.

Polícia v rámci zásahu na bratislavskom Námestí Slobody obmedzila na osobnej slobode aj 22-ročnú ženu, ktorá počas zhromaždenia údermi baseballovou palicou úmyselne poškodzovala bránu Úradu vlády SR. "Po vykonaní potrebných úkonov bola žena prepustená na slobodu. Ďalšie vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti je predmetom ďalšieho konania, pričom konanie ženy sa dokumentuje ako priestupok proti verejnému poriadku a priestupok proti občianskemu spolunažívaniu," uvádzajú policajti.

V súvislosti so zhromaždením bolo podľa polície začaté aj trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. "To súvisí s poškodením služobného vozidla Tatra 815 s označením ‚Polícia' počas tohto zhromaždenia. Celková škoda spôsobená týmto konaním prevyšuje sumu 266 eur," informuje polícia. Tiež uvádza, že je jej známa totožnosť dospelých a maloletých osôb z audiovizuálneho záznamu, ktoré sa zhromaždenia zúčastnili.

Celkovo bolo počas akcie stotožnených 29 osôb, ktoré porušili opatrenia súvisiace s vyhlásením mimoriadnej situácie na území SR. "Tieto osoby boli oznámené príslušnému Okresnému úradu na ďalšie správne konanie pre podozrenie z priestupku podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva," konštatuje polícia.

Účasťou na zakázanom zhromaždení v sobotu 17.októbra na Námestí Slobody v Bratislave sú podľa polície dotknuté osoby podozrivé z priestupku, za ktorý je možné uložiť v správnom konaní sankciu do 1 650 eur.

Poľsko je hore nohami pre sprísnenie interupcií. V krajine sa konajú masové protesty:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy