Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alkohol s metanolom už zabil 11 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Alkohol s metanolom už zabil 11 ľudí

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Turecký pančovaný alkohol zabil okrem iných aj troch študentov z Nemecka

Väčšinu tragických prípadov zaznamenali v uplynulých troch týždňoch v provinciách Antalya a Bursa, na ktoré sa teraz sústreďuje prvoradá pozornosť zodpovedných tureckých orgánov.

Pri kontrolách hotelov v Antalyi objavili podľa informácie rezortu poľnohospodárstva ilegálne vyrobený alkohol, a to už 29-krát. V troch z týchto prípadov našli v produktoch aj vražedný metanol.

S dôsledkami konzumácie pančovaného alkoholu v Turecku sa už niekoľko dní zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní v Nemecku. Traja študenti zo spolkovej republiky vo veku 17, 19 a 21 rokov totiž patria medzi 11 doterajších obetí metanolom znečisteného alkoholu - otravy, ktorú si privodili počas výletu v tureckom kúpeľnom stredisku Kemer. Obete upadli do kómy ešte v Turecku a zachrániť ich sa nepodarilo ani napriek leteckému prevozu do vlasti.

Prokuratúra v severonemeckom Lübecku, ktorá sa zaoberá prípadom, začala už s výsluchmi spolužiakov troch obetí. Až po nich sa rozhodne o prípadnom začatí konania voči pedagógovi, ktorý skupinu sprevádzal v Turecku. Podľa slov jedného z účastníkov výletu sa učiteľ o študentov takmer vôbec nezaujímal.

Prokuratúra v Kemeri sa obrátila na kolegov z Nemecka so žiadosťou o výsledky súdnej pitvy. Tá v prípade najstaršej obete potvrdila už ako príčinu úmrtia otravu metanolom, v prípade dvoch ďalších zosnulých výsledky ešte nie sú kompletné.

V Turecku v súvislosti s úmrtím troch nemeckých občanov zadržali doteraz troch podozrivých. Podobné prípady nie sú v Turecku úplnou zriedkavosťou. V roku 2005 zomrelo po konzumácii anízovej pálenky viac ako 20 ľudí, vtedy justícia poslala na osem rokov za mreže troch vinníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy