Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Očarujúca talianska dedina: Má len dvoch obyvateľov, no ani oni nepodceňujú silu koronavírusu
Zdielať na

Očarujúca talianska dedina: Má len dvoch obyvateľov, no ani oni nepodceňujú silu koronavírusu

Zdroj: Twitter - @selcukerennn

NORTOSCE / Malá obec v provincii Perugia v Umbrii v strednom Taliansku je výnimočná. Žijú v nej totiž len dvaja obyvatelia, 82- ročný Giovanni Carilli a 74- ročný Giampero Nobili. Aj napriek tomu, že sa s nikým iným v dedine nestretávajú, rúška ani bezpečné rozostupy počas koronavírusu nepodceňujú.

Obec Nortosce leží vo výške 900 metrov nad morom a prístup do nej vôbec nie je ľahký. Je prirodzene izolovaná od sveta, a vďaka tomu možno predpokladať, že aj prirodzene chráni svojich dvoch obyvateľov od vplyvov okolia. Dvaja muži, ktorí tu žijú, Carilli a Nobili, nenechávajú nič na náhodu. Hoci sa ich koronavírus, pravdepodobne, nedotkne, rúška nosia aj oni. Informuje o tom CNN. 

"Mám z vírusu strašný strach. Som sám a pokiaľ by som ochorel, kto by sa o mňa postaral? Som starý, ale chcem žiť ďalej a starať sa o svoje ovce, vinice, včely a sad. Užívať si život," povedal 82- ročný Giovanni Carilli. V Taliansku aktuálne platí množstvo obmedzení, napríklad aj nosenie rúšok na verejných priestranstvách, či v interiéroch. Podľa Nobiliho by nebolo správne ignorovať opatrenia. "Nosenie rúšok a rešpektovanie nie je len o zdraví. Pokiaľ sú nastavené nejaké pravidlá, musíte ich dodržiavať kvôli sebe aj ostatným. Je to otázka princípu," povedal. 

Obaja susedia sa samozrejme stretávajú. Keď si ale spolu vychutnávajú spoločne kávu, každý z nich sedí na druhom konci stola. Na vzdialenosť medzi sebou dbajú aj pri prechádzkach. 

Obec je inak úplne vyľudnená, väčšina obyvateľov utiekla po sérii zemetrasení v 90. rokoch do Ríma. A tak dvaja muži, ktorí sú zároveň príbuzní - Nobili je bratom švagra Carilliho, majú dedinku pre seba. Jediná ich spoločnosť sú ovce a pes. So svojou rodinou sa občas stretávajú, mimo dediny. 

"Cesta tu končí, takže sem nikto nejazdí, pokiaľ teda nemá namierené priamo do Nortosce. Trochu to tu žije len počas leta, kedy sa veľa rodín vracia do domov svojich predkov," vysvetlil Carilli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy