Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Boris Kollár mal vážnu autonehodu, skončil na Kramároch
Zdielať na

Boris Kollár mal vážnu autonehodu, skončil na Kramároch

BRATISLAVA / Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár po včerajšej havárii v bratislavskej nemocnici na Kramároch. Po nehode mu ochrankár poskytovať prvú pomoc. Vo vládnej limuzíne sa v tom čase viezla aj bývalá MISSka. Aj ju previezli so zraneniami do nemocnice.

K nehode došlo na križovatke Mramorová a Ulicu Svornosti. Vládne vozidlo, v ktorom sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár, sa zrazilo s osobným autom.  V tom sa podľa informácií TV JOJ viezli dvaja bratia s kamarátom. Vo vládnom vozidle sa nachádzali štyri osoby. Osobné auto po náraze bolo posunuté niekoľko metrov od miesta nehody. Nie je taktiež isté, či boli na vládnom vozidle zapnuté majáky. Na miesto nehody prišli aj rodinní príslušníci Borisa Kollára. Predsedu parlamentu a ďalších troch účastníkov nehody previezli do nemocníc.

Polícia vo večerných hodinách objasnila detaily autonehody. "Dnes v čase krátko pred 17.30 h sme prijali informáciu o dopravnej nehode, ku ktorej prišlo na križovatke Ulice Svornosti a Mramorovej ulice v Bratislave. Hliadky Policajného zboru hodnovernosť tohto oznámenia v krátkom čase na mieste preverili a potvrdili. Podľa doterajších informácií došlo na uvedenom mieste z doposiaľ presne nezistených príčin k zrážke dvoch osobných motorových vozidiel. Pri nehode došlo k zraneniu viacerých osôb. Požitie alkoholických nápojov bolo vykonanou dychovou skúškou u oboch vodičov vylúčené. Presné príčiny, okolnosti ako aj miera zavinenia tejto dopravnej nehody sú v súčasnosti predmetom objasňovania," uverejnila polícia na svojom facebookovom profile.

V aute viezol ženu

Okrem Borisa Kollára aj jeho vodič, ochranka a jedna žena, podľa informácií TV JOJ ide o bývalú Miss Miroslavu F. Informáciu o účastníčke nehody v sobotu potvrdila hovorkyňa operačného strediska záchranárov Alena Krčová. "Počet účastníkov dopravnej nehody, ktorým dnes pomáhali záchranári podvečer v Bratislave, stúpol na štyroch. Jedného z nich transportovali do nemocnice s viacerými poraneniami celého tela, tzv. polytraumou. Počas prevozu bol pri vedomí a v stabilizovanom stave. Ďalší dvaja zranení, muž a žena, si poranili hlavu a hrudník a boli taktiež prevezení do nemocnice. Štvrtý účastník nehody transport do nemocničného zariadenia odmietol."

Diskusie sa vedú o tom, čo robila spomínaná žena vo vládnom vozidle. Najskôr sme kontaktovali hovorkyňu predsedu parlamentu, tá sa k počtu osôb nechcela vyjadriť. "Nakoľko prepravu predsedu parlamentu zabezpečuje Úrad na ochranu ústavných činiteľov, k počtu pasažierov a účelu cesty
sa, žiaľ, z našej strany, nevieme vyjadriť,"
povedala hovorkyňa Michaela Jurcová. 

Na stanovisko sme sa spýtali rezortu vnútra. "Je výlučne na rozhodnutí chránenej osoby, kto sa bude spolu s ňou nachádzať ako pasažier v služobnom motorovom vozidle, ktoré užíva. Vo vozidle boli dvaja kolegovia z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. Vodič a osobný ochranca," informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Ochrankár zachránil Kollárovi život

Minister sociálnych vecí a práce Milan Krajniak v relácií O päť minút dvanásť uviedol, že ochrankár Borisovi Kollárovi zachránil život tým, že mu vytiahol zapadnutý jazyk. Kollár sa sťažoval na zlé dýchanie po náraze. Aktuálne sa podľa Krajniaka má predseda parlamentu dobre. Neskôr túto skutočnosť potvrdilo aj ministerstvo vnútra.

"Pri dopravnej nehode utrpel osobný ochranca zlomeniny rebier a tržné poranenie hlavy. Napriek tomu, bezprostredne po nehode skontroloval stav predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, ktorý si vyžiadal okamžitú prvú pomoc, pri ktorej mu spriechodnil dýchacie cesty a kontroloval životné funkcie až do príchodu rýchlej zdravotnej služby. Vodič Úradu pre ochranu ústavných činiteľov absolvoval lekárske vyšetrenia, neutrpel žiadne zranenia," povedal Lazarov.

Boris Kollár je aktuálne pri vedomí, má zlomený krčný stavec, s ktorým bude musieť podstúpiť operáciu. Dĺžka liečby by mala byť na niekoľko týždňov. "Predseda parlamentu sa nachádza v Univerzitnej nemocnici na Kramároch v stabilizovanom stave a pri vedomí. Predseda parlamentu má zlomený druhý krčný stavec. Odhadovaná dĺžka rekonvalescencie je niekoľko týždňov," informovala Michaela Jurcová, hovorkyňa Kancelárie NR SR. 

Matovič tvrdí, že osobné auto malo ísť na červenú

Premiér Igor Matovič v sobotu v Námestove na tlačovej konferencii informoval o incidente. "Predseda parlamentu ako druhý najvyšší ústavný činiteľ mal vážnu dopravnú nehodu v Bratislave. Bol zranený, rovnako spolu aj so svojim ochrankárom a vodičom. Držíme im palce, aby všetci traja mali čo najmenšie dopady na svoje zdravie," uviedol Matovič. To či vedel o ďalšej osobe, ktorá sa nachádzala vo vládnom vozidle je otázne. Podľa premiéra vládne vozidlo neprekročilo žiadne právomoci a ani neporušilo dopravné predpisy.

Matovič pre TA3 povedal, že osobné auto, s ktorým sa zrazili, malo ísť na červenú. "Podľa mojich informácií auto Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktoré viezlo Borisa Kollára, išlo normálne regulérne na zelenú, vrazilo do nich z boku auto, ktoré išlo na červenú," uviedol Matovič. Otázne je, na základe čoho mal premiér informácie, nakoľko podľa informácií televízie JOJ v tom čase nedisponovala polícia kamerovým záznamom z miesta. 

Naša kamera dnes nakrútila, že na mieste havárie pre všetky smery na hlavnej ceste svieti na semaforoch naraz zelená, alebo červená. Osobné auto sa po náraze posunulo o niekoľko metrov.

Politici vyjadrili podporu

Na sociálnej sieti sa k nehode vyjadril aj predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. "S veľkým znepokojením som prijal informáciu o autonehode predsedu parlamentu Borisa Kollára. Želám svojmu parlamentnému kolegovi a jeho spolupracovníkom skoré uzdravenie," uviedol Pellegrini. 

Podporu vyjadril aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak:

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová bola informovaná o vážnej dopravnej nehode predsedu Národnej rady SR a zaujímala sa o jeho zdravotný stav. "Jemu, ako aj jeho vodičovi a členovi jeho ochranky, prezidentka želá skoré uzdravenie," informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy