Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Český minister zdravotníctva odmieta porušenie pravidiel, odstúpiť nemieni
Zdielať na

Český minister zdravotníctva odmieta porušenie pravidiel, odstúpiť nemieni

PRAHA / Český premiér Andrej Babiš požiadal ministra zdravotníctva Romana Prymlu, aby rezignoval na funkciu ministra. Pokiaľ tak neurobí, odvolá ho. Pochybil podľa neho schôdzkou v reštaurácii, nedá sa to ospravedlniť, uviedol Babiš.

Premiér Andrej Babiš predložil prezidentovi Milošovi Zemanovi návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Romana Prymulu. Prymula predtým odmietol vyhovieť jeho žiadosti, aby sám rezignoval kvôli fotografiám pri odchode z reštaurácie. Babiš Zemanovi navrhol aj Prymulovho nástupcu, Zeman by sa s ním mal zísť v utorok. Premiér dúfa, vo štvrtok ho bude môcť uviesť do úradu. 

Meno Prymulovho nástupcu Babiš nechcel zverejniť. Má podľa neho ale obrovské medzinárodné skúsenosti. Babiš sa neobáva toho, že by Zeman ministerskú výmenu preťahoval. "Podľa ústavy mám právo navrhnúť odvolanie ministra a prezident to akceptoval," povedal premiér. Prymulovi, ktorý zostane vo funkcii až do menovania nástupcu, navrhol Babiš, možnosť pôsobiť v expertnej skupine epidemiológov. 

Prymula odmietol pochybenie:

"Stojím tu ako niekto, kto vyzerá, že vodu káže, víno pije. Na základe obrázkov, ktoré sa dnes objavili v Blesku to vyzerá, že som niečo porušil. Ale nič som neporušil," uviedol Prymula. 

Prymula opísal ako celá situácia vznikla. Tvrdí, že išiel na rokovanie ale nebolo v reštaurácii. Stretol sa s Faltýnkom a riaditeľom ostravskej nemocnice Havrlantom. "Nič som neporušil a z tohto dôvodou nemienim rezignovať," uviedol Prymula. Prezident Andrej Babiš sa s prezidentom Milošom Zemanom stretne o 16:00. 

Minister zdravotníctva Prymula podľa vicepremiéra a šéfa Ústredného krízového štábu Jána Hamáčka stratil kvôli nedodržaniu vládnych nariadení absolútnu dôveryhodnosť. Nemôže preto pokračovať ako minister, uviedol Hamáček. 

Podľa denníka Blesk bol minister v stredu neskoro večer napriek platnému zákazu v reštaurácii. Hamáček to považuje za pohŕdanie voči tisícom ľudí v prvej línii.

Na správu o Prymulovi od rána reagujú opoziční politici, ktorí ho vyzvývajú, aby okamžite odstúpil. "Pán minister, ospravedlnte sa a okamžite odstúpte! Okamžite, prosím! To je jediný spôsob, ako ešte môžete presvedčiť verejnosť, že svoje opatrenia myslíte vážne a že ich ľudia majú dodržiavať," vyjadril sa napríklad šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Tu doslova platí, že kážu vodu a pijú víno. Naozaj si niekto ešte myslí, že táto vláda nás dokáže previesť pandémiou? Minister Prymula a podpredseda hnutia ANO Faltýnek sa vysmiali všetkým ľuďom, ktorí sa boja o svoje zdravie, o život blízkych a holú existenciu," vyhlásil zas predseda ODS Petr Fiala, podľa ktorého to naruší už aj tak krehkú dôveru občanov.

Prymulu skritizovali aj minister zahraničia Tomáš Petříček, ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová aj minister kultúry Lubomír Zaorálek. Faltýnek sa v piatok za svoje konanie ospravedlnil s tým, že je to jeho chyba. S ministrom sa podľa jeho slov stretol v uzavretom salóniku reštaurácie a diskutovali o plánovanej zahraničnej misii lekárov. Prymula zase pre týždenník Respekt uviedol, že netušil, že sa schôdzka odohráva v zatvorenej reštaurácii. Na stretnutí vraj boli štyria ľudia, ďalších dvoch ale odmietol menovať. Bez rúšok vraj boli väčšinou preto, lebo priebežne dochádzalo ku konzumácii. Prymula povedal, že pokojne rezignuje, ak si to praje verejnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy