Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sýrske rodiny si základné potraviny hľadajú na čiernom trhu
Zdielať na

Sýrske rodiny si základné potraviny hľadajú na čiernom trhu

Zdroj: SITA

DAMAŠK / Sýrska vláda zaviedla pravidlá obmedzujúce množstvo chleba na osobu, ktoré je k dispozícii v pekárňach. Vystavujú tým rodiny riziku hladu s hospodárskou krízou v krajine.

Podľa nariadenia vlády má dvojčlenná rodina nárok iba na jeden chlieb denne, štvorčlenná domácnosť má právo na 2 kusy chleba. Ako píše guardian.com rodina so šiestimi členmi môže dostať maximálne 3 chleby denne. Pri domácnostiach so 7 a viac ľuďmi je počet limitovaný na 4 chleby, nezáleží na počte členov rodiny v dome. 

Damask predstavil začiatkom roka 2020 elektronický systém ,,čipových kariet", ktorý sa musí používať pri nákupe chleba v štátnych pekárňach. Ak si chcú rodiny kúpiť viac, musia sa obrátiť na čierny trh, kde sa ceny pohybujú na úrovni 500 sýrskych libier (0,80 centov) v porovnaní so štátnymi pekárňami, kde za chlieb zaplatia 100 sýrskych libier (0,16 centov). 

"Každý deň musím vstávať o 3-tej ráno a ísť do pekárne. Na chlieb čakám 3 hodiny a potom idem domov. Oblečiem sa a odchádzam do práce, zatiaľ čo deti jedia 4 kúsky z chleba. Je nemožné, aby vydelený chlieb stačil pre celú rodinu," opisuje situáciu Abu Yasser, štátny zamestnanec, ktorý bol nútený začať tráviť večery prácou v opravovni elektroniky, aby zabezpečil svoju manželku a 5 detí.

"Našim riešením je jesť menej jedál a pokúsiť sa použiť ryžu alebo bulharskú pšenicu, pokiaľ ju zoženieme.Chlieb na čiernom trhu si môžeme dovoliť kúpiť iba raz týždenne," dodáva Abu Yasser.

Finančná kríza v susednom Libanone, ako aj obmedzenia koronavírusu a nové sankcie USA prispeli k súčasnej ekonomickej nestabilite Sýrie, vďaka čomu sa cena chleba stala pochmúrnym novým opatrením finančných problémov krajiny.

Deväťdesiat percent Sýrčanov v niektorých krajinách kontrolovaných režimom žije pod hranicou chudoby a nezamestnanosť podľa odhadov OSN dosiahla 80%. Na pultoch obchodov sa čoraz ťažšie hľadajú základy ako múka, cukor, ryža, plyn na varenie, palivo a lieky. Podľa Svetového potravinového programu je v súčasnosti 9,3 milióna Sýrčanov nedostatočne zabezpečených v potravinách - čo je nárast len ​​za posledných šesť mesiacov o 1,4 milióna a je to zatiaľ vôbec najväčší počet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy