Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Úmyselne otrávené zvieratá? Za poskytnutie dôkazov finančná odmena
Zdielať na

Úmyselne otrávené zvieratá? Za poskytnutie dôkazov finančná odmena

POPRAD / Na sídlisku Juh v Poprade uhynulo v krátkom čase na takmer rovnakom mieste deväť mačiek. Ženy, ktoré sa o ne starali, sú presvedčené o tom, že ich niekto úmyselne otrávil. K ich podozreniam sa pridali aj majitelia psov. Ich miláčikovia majú zažívacie problémy. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Niekoľko žien zo sídliska Juh v Poprade sa rozhodlo pomôcť opusteným mačkám. "Nie sú to mačky divé ako ich nazvali a  vraj môžu ubližovať, ale sú to väčšinou mačky, ktoré sú vyhodené z domu," povedala o opustených zvieratách bez domova dobrovoľníčka Gabriela Jaskot. Dobrovoľníčky kŕmili mačky pod autom jednej zo žien na parkovisku. S niektorými mačkami dokonca navštívili veterinárku na vlastné náklady. "Ani jedna mačka nebola chorá," prezradila výsledky návštevy u veterinára jedna zo žien, ktorá pomohla mačkám. 

Dobrý úmysel nemal pochopenie a prišli vyhrážky. "Výhražné listy sme dostávali do schránky," priznáva dobrovoľníčka. "Ak neprestaneš kŕmiť, tak oni sa o mačky postarajú," opisuje obsah výhražných listov dobrovoľníčka. 

Ženy, ktoré sa dobrovoľne starali o opustené mačky netušili, že tieto vyhrážky sa aj naplnia. Jedno ráno našli 9 mŕtvych mačiek. Ozvali sa aj majitelia, ktorí tu venčia svojich psov. "Pre dvomi dňami moja fenka mala hnačky, potom už nedokázala prijať žiadnu potravu. Všetko vyvrátila von. Bola taká, že už na umretie," opísal príznaky svojho psa jeden z majiteľov. 

Dobrovoľníčky to tak nenechali a spojili sa s okresnou veterinárnou správou. "Naši inšpektori boli na mieste, zobrali vzorky uhynutých zvierat a vzorky boli postúpené na laboratórne vyšetrenie do nášho diagnostického ústavu do Dolného Kubína. Chceme týmto vyšetrením vylúčiť, či nešlo o infekčné ochorenie,"  vyjadril sa Peter Žoldoš, riaditeľ RVaPS v Poprade.

"My vieme, že to bola otrava, len sa musí potvrdiť z Dolného Kubína aká otrava," prezrádza dobrovoľníčka presvedčenie žien o tom, čo sa mačkám stalo. 

Regionálna veterinárna a potravinová správa teraz čaká na výsledky pitvy. Ako sme sa dozvedeli od dobrovoľníčok podali už aj trestné oznámenie na políciu. "Chceme už aby sa zastavilo to týranie," hovorí jedna zo žien. O reakciu bolo kontaktované aj vedenie mesta Poprad. Na e-mail neodpovedali a hovorkyňa mesta nereagovala na telefonáty a na sms správy neprišla odpoveď. Stanovisko uverejnili na stránke mesta. Vzniknutú situáciu mesto dôkladne prešetruje. Od skutku sa dištancuje a nenariadilo žiadne postreky proti mačkám. Či prijme mesto nejaké opatrenia uverejnené nebolo. Ženy začínajú mať obavy. "Neohrozili iba mačky, ale ohrozili všetkých ľudí, ktorí tu bývajú v okolí." 

Výsledky pitvy budú kľúčové. Ak sa potvrdí otrava, za dolapenie a usvedčenie vinníka, Gabriela ponúka odmenu. "Osoba, ktorá bude mať stopercentné dôkazy, tak dostane 500 eur," odkazuje dobrovoľníčka Gabriela Jaskot. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy