Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opatrenie proti Covidu znížila koncentráciu oxidu dusičitého v Európe
Zdielať na

Opatrenie proti Covidu znížila koncentráciu oxidu dusičitého v Európe

Archívna reportáž

BRUSEL / Karanténne opatrenia proti šíreniu nového typu koronavírusu v Európe viedli v marci a apríli k významnému poklesu koncentrácie oxidu dusného (NO2) v ovzduší v hustom osídlení a priemyselných oblastiach, uviedla Európska agentúra pre životné prostredie (EHP).

Z dát vyplýva, že koncentrácia škodlivého plynu klesla najviac v prvej fáze prísnych karanténnych opatrení na juhu Európy, a to o 40 až 50 percent. Konkrétne šlo o Španielsko, Taliansko a Francúzsko. Júlové a augustové údaje naznačujú, že koncentrácia oxidu dusičitého bola stále o 10až 20 percent nižšia ako v období pred vypuknutím pandémie Covidu-19.

"Karanténne opatrenia zavedené v Berlíne viedli k poklesu o 20 percent, s malými zaznamenanými variáciami až do augusta 2020. Vo východnej Európe je dopad opatrení všeobecne menej dramatický než na juhu Európy a vo Francúzsku," podotkol vedec Bas Mijling z holandského meteorologického úradu KNMI.

Pokles koncentrácie oxidu dusičitého EEA pripisuje hlavne faktu, že najväčší producenti škodlivého plynu - automobily, továrne či elektrárne - ho v tomto období vyprodukovali menej. V júli a auguste sa koncentrácia NO2 vrátila bližšie k svojim normálnym hodnotám - s výnimkou veľkých miest, kde sa ľudia ešte plne nevrátili ku všetkým svojim aktivitám.

Informácie Európskej agentúry pre životné prostredie vychádzajú z dát satelitu európskej služby Copernicus, ktorá monitoruje zmeny klímy. Vedci z holandského meteorologického úradu KNMI a Belgického inštitútu vesmírnej aeronómie satelitné dáta z družice použili spoločne so záznamami získanými meraniami na zemi.

Minulý týždeň EEA vydala správu, v ktorej uvádza, že kvalita životného prostredia má nepriaznivý vplyv najmä na zdravie chudobných ľudí. Chudobní ľudia podľa dokumentu okrem iného častejšie žijú v miestach so znečisteným vzduchom, ktorý v Európe spôsobuje ročne asi 400 000 predčasných úmrtí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy