Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Česi majú rekord v počte hospitalizovaných na koronavírus. Nové opatrenia sa dotknú aj nadchádzajúcich volieb v krajine
Zdielať na

Česi majú rekord v počte hospitalizovaných na koronavírus. Nové opatrenia sa dotknú aj nadchádzajúcich volieb v krajine

Archívna reportáž Ilustračné zábery

Počty nakazených sa v Česku výraznejšie zvyšujú v posledných dvoch týždňoch.

PRAHA / V utorok laboratória v Česku potvrdili nákazu novým koronavírusom u 2 394 ľudí. Ide o druhý najvyšší denný nárast od začiatku epidémie. Celkovo sa od 1. marca, kedy sa v Česku objavili prvé prípady ochorenia Covid-19, nakazilo 53 158 ľudí.

Počet nakazených je aktuálne podľa posledných údajov českého ministerstva zdravotníctva vyšší ako celkový počet vyliečených. Podobná situácia bola naposledy v apríli. S chorobou bojuje 26 476 ľudí, vyliečených je 26 151 ľudí, zomrelo 531. Väčšina nakazených má mierny priebeh choroby. Hospitalizovaných je ale rekordných 581 ľudí, z toho 115 vo vážnom stave, čo je najviac od začiatku epidémie.

Počty nakazených sa v krajine výraznejšie zvyšujú v posledných zhruba dvoch týždňoch. V utorok 8. septembra denné nárasty potvrdených prípadov koronavírusu prvýkrát prekonali tisícku, minulú stredu dvetisíc a vo štvrtok tri tisícky. Vtedy laboratóriá zaznamenali 3 128 pozitívnych testov, doteraz najviac za jeden deň. Len od začiatku septembra pribudlo v Česku cez 28 000 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19.

Stúpa tiež počet hospitalizovaných a úmrtí. Na začiatku septembra bolo s nákazou v nemocniciach asi o 400 ľudí menej, počet hospitalizovaných sa tak viac ako strojnásobil. Úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19 pribudla za september viac než stovka.

Ministerstvo registruje menej než desať prípadov úmrtí denne. Výnimkou bol minulý piatok a tento pondelok, keď podľa štatistiky s ochorením Covid-19 zomrelo 11 a 14 ľudí. Pondelkový počet úmrtí je zároveň druhý najvyšší za jediný deň od 8. apríla, kedy zomrelo 15 ľudí. Ministerstvo upozorňuje, že denné záznamy sa spätne môžu meniť, pretože sa priebežne dopĺňajú. Za utorok zatiaľ ministerstvo registruje tri úmrtia.

Kvôli zhoršenej situácii vláda v pondelok obnovila Ústredný krízový štáb. Jeho šéf a minister vnútra Jan Hamáček povedal, že za jeho hlavné ciele považuje  ochranu zraniteľných skupín obyvateľstva a zabezpečenie toho, aby nebol preplnený zdravotnícky systém. "Nemôžeme dopustiť, aby bol zdravotnícky systém oslabený tým, že budú nakazení zdravotníci," povedal minister.

Šírenie koronavírusu podľa Hamáčka zatiaľ zodpovedá strednému scenári. Ak to tak zostane, nehrozilo by preťaženie zdravotníckeho systému v krajine. "Zatiaľ sa nenapĺňa najhorší scenár," zdôraznil minister.

Nárast počtu nových prípadov podľa ministerstva zdravotníctva súvisí tiež s veľkým objemom testov. V auguste počet testov za deň len raz prekročil 10 000, zatiaľ čo minulý týždeň počet testov v pracovných dňoch neklesol pod 17 400 a vo štvrtok prekročil rekordných 23 000. V pondelok laboratória vykonali 18 145 testov, utorkový počet zverejní ministerstvo dnes podvečer. Najvýraznejšie sa nákaza šíri v Prahe. V hlavnom meste hygienici za posledných sedem dní potvrdili takmer 218 prípadov v prepočte na 100 000 obyvateľov.

Ministerstvo zdravotníctva v stredu zverejní ďalšie opatrenia, ktoré majú obmedziť epidémiu choroby Covid-19. Podľa utorkového vyjadrenia ministra Romana Prymula (za ANO) pôjde o povinné uzavretie reštaurácií a barov o 22. hodine a tiež o obmedzenie športových podujatí. Sprísnené opatrenia majú platiť od štvrtka, a ak povedú k zníženiu kľúčových ukazovateľov pri šírení infekcie, budú podľa Prymula po 14 dňoch zrušené. 

Pandémia môže ovplyvniť aj nadchádzajúce voľby v Českej republike. Ústredný krízový štáb sa v stredu dohodol na posilnení mobilných volebných komisií. Tie budú môcť obslúžiť až 16 000 voličov v karanténe pri októbrových senátnych a krajských voľbách. "Urobíme všetko, aby voľby boli absolútne bezpečné," povedal po rokovaní štábu Hamáček.

Nemecko v stredu  zrejme zaradí prakticky celú Českú republiku medzi rizikové oblasti a bude pri vstupe na svoje územie vyžadovať test na koronavírus alebo karanténu. Podobne reagovalo v utorok Holandsko. Ľudia z Česka musia po príchode do Holandska nastúpiť do karantény, a to aj v prípade, ak majú negatívny test. Českú republiku už dalo na svoje zoznamy rizikových krajín kvôli šíreniu koronavírusu niekoľko ďalších štátov, medzi nimi aj Slovensko.

V krajine obmedzia konanie podujatí. Vonkajšie akcie na státie sa budú môcť konať iba do účasti 50 osôb. Vo vnútorných priestoroch zákaz platí na státie pre viac ako 10 ľudí. Počet divákov na vonkajších športových podujatiach sa obmedzí na 2000, na vnútorných na 1000. Bežných divadelných predstavení by sa opatrenie podľa Prymula príliš dotknúť nemali. "Je obmedzenie na 500 osôb, ak budú diváci v jednosektorovom režime, ak z hľadiska viacerých režimov, tak 1000 osôb," dodal.

V nemocniciach je podľa ministra zdravotníctva potreba zapojiť kapacity, ktoré nie sú teraz vyčlenené pre pacientov s Covidom-19. "Lôžka s ventilátory sú takmer zaplnené," povedal dnes novinárom. Kapacita laboratórií na testovanie sa podľa neho blíži 30 tisícom za deň. Limitom je kapacita odberových miest.

Ďalšie  opatrenia sa budú týkať kaderníctiev a holičstiev. Zatvárať sa nebudú, ale dostanú ďalšie pokyny pre prevádzku.Opatrenie sú podľa slov ministra obmedzené na 14 dní, rovnako ako skrátenie prevádzkovej doby reštaurácií a barov do 22:00. "Chceme ho prijať na naozaj najnutnejšie dobu," vysvetlil. Cieľom je znížiť počty nakazených a zabrániť hospitalizácií pacientov. Obmedzenia sa môžu dotknúť aj fungovania škôl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy