Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lukašenko uzatvára hranice so západom. Svojej armáde vyhlásil stav najvyššej pohotovosti
Zdielať na

Lukašenko uzatvára hranice so západom. Svojej armáde vyhlásil stav najvyššej pohotovosti

MINSK / Autoritársky prezident Bieloruska Alexander Lukašenko vyhlásil, že uzavrie hranice so susedným Poľskom a Litvou a posilní ochranu hraníc s Ukrajinou.

Zástupcovia poľskej vlády reagovali, že od bieloruskej strany zatiaľ nedostali žiadne oficiálne potvrdenie tohto kroku.  Režim na hraniciach funguje normálne podľa poľských aj litovských pohraničných stráží.

"Sme nútení stiahnuť z ulíc bezpečnostné zložky, uviesť armádu do stavu maximálnej pohotovosti a uzatvoriť štátnu hranicu na západe, predovšetkým s Litvou a Poľskom," uviedol Lukašenko počas vystúpenia na ženskom fóre.

Lukašenko taktiež podotkol, že posilní hranice s Ukrajinou. "Nechcem, aby moja krajina bola vo vojne. Navyše nechcem, aby sa Bielorusko, Poľsko a Litva zmenili na vojenské divadlo. Tam sa naše problémy nevyriešia, preto pred plnou sálou najkrajších vlastencov chcem vyzvať národy Litvy, Poľska a Ukrajiny - zastavte svojich bláznivých politikov a nedovoľte rozpútanie vojny," dodal 66-ročný prezident, ktorý v Bielorusku vládne od roku 1994.


Odpor v krajine proti Lukašenkovi neustáva ani šesť týždňov po prezidentských voľbách, ktorých výsledky označila bieloruská opozícia za sfalšované. Napriek brutálnym zásahom polície sa aj minulý víkend zúčastnilo demonštrácie v Minsku vyše 100 tisíc ľudí. Autoritatívny líder už dávnejšie demonštrantov nazval "bábkami Západu", odkiaľ v ostatných dňoch silnie kritika na Lukašenkove kroky.

Poľsko navrhlo stabilizačný fond EÚ

Poľsko navrhlo vytvorenie stabilizačného fondu Európskej únie pre Bielorusko v hodnote najmenej jednej miliardy eur. Návrh Varšavy prišiel v čase, keď sa líderka bieloruskej opozície Svetlana Cichanovská chystá na stretnutie s ministrami zahraničných vecí EÚ. Výzva Poľska na finančnú pomoc zároveň nasleduje niekoľko dní po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin podporil bieloruského autoritatívneho prezidenta Alexandra Lukašenka a sľúbil jeho krajine úver v sume 1,5 mld. USD.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki navrhnutú pomoc Bielorusku nazval "novým Marshallovým plánom", ktorý bol americkým programom na poskytnutie rozsiahlej finančnej podpory západnej Európe pri obnovovaní po druhej svetovej vojne. "Tento fond by mal naozaj byť významný ... čiže prinajmenšom v sume jednej miliardy eur v tejto etape," povedal predseda vlády vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii so svojím litovským partnerom vo Vilniuse.

Malo by ísť o financie pre malé a stredné firmy v Bielorusku a o uľahčovanie prístupu bieloruských exportérov na trhy EÚ a otváranie sa bieloruskej ekonomiky. Morawiecki uviedol, že tento plán formálne predloží na zasadaní Európskej rady, ktoré bude 24. a 25. septembra. Dodal, že niekoľko východoeurópskych členov EÚ s týmto plánom už vyslovilo súhlas.

Návrh Poľska na vytvorenie stabilizačného fondu pre Bielorusko prichádza po týždňoch bezprecedentných protestov v krajine proti 26 rokov trvajúcej vláde Alexandra Lukašenka, na ktoré bieloruská vláda reagovala násilnými zákrokmi. Protesty vypukli po prezidentských voľbách z 9. augusta. Aj Lukašenko aj jeho súperka Svetlana Cichanovská totiž tvrdia, že vo voľbách zvíťazili.

Aké je stanovisko ku krokom Minska našej vlády sa dozviete v nasledujúcom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy