Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bieloruské úrady obvinili opozičnú organizátorku protivládnych protestov. Bývalému veľvyslancovi Slovenska odobrali hodnosť
Zdielať na

Bieloruské úrady obvinili opozičnú organizátorku protivládnych protestov. Bývalému veľvyslancovi Slovenska odobrali hodnosť

Kolesnikovú chceli previezť cez ukrajinské hranice

MINSK / Bieloruské úrady obvinili poprednú opozičnú aktivistku a organizátorku protivládnych protestov Mariu Kolesnikovovú z podnecovania k narušeniu národnej bezpečnosti.

V stredu to oznámil bieloruský vyšetrovací výbor s tým, že sa tak stalo v pondelok. Kolesnikovová podľa neho prostredníctvom médií a internetu vyzývala na "akcie zamerané na narušenie bieloruskej národnej bezpečnosti".

Kolesnikovová je jedna z troch žien, ktoré vedú masové opozičné hnutie proti dlhoročnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Svetlana Cichanovská, ktorá sa proti Lukašenkovi postavila v prezidentských voľbách, a Veronika Cepkalová sú v zahraničí v exile, Kolesnikovová odchodu z krajiny vzdoruje. Keď sa ju úrady pokúsili vyviezť z krajiny, ona roztrhala svoj pas.

V Bielorusku sa konajú protesty od 9. augusta, keď Lukašenko v prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80 % hlasov. Demonštranti však uvedené číslo považujú za zmanipulované a demonštráciami sa dožadujú zmeny. Lukašenko, ktorý má podporu ruského prezidenta Vladimira Putina, vládne v Bielorusku od roku 1994 a protestujúcich nazval "bábkami Západu".

Rusko a Bielorusko majú úzke politické, hospodárske a vojenské väzby, pomerne často sa však dostávali do konfliktu v iných záležitostiach. Pred augustovými voľbami Lukašenko kritizoval Kremeľ, že sa snaží vyvíjať nátlak na nezávislosť Bieloruska. Moskvu tiež obvinil z prítomnosti členov ruskej súkromnej vojenskej skupiny na bieloruskom území, ktorí podľa Lukašenka plánovali hromadné nepokoje a snažili sa destabilizovať krajinu.

Po nedeľnom masívnom proteste napríklad zatkli Mariu Kolesnikovovú, ktorú sa pokúsili vyviezť za hranice, no ona odmietla odísť a roztrhala svoj pas.

Bývalý veľvyslanec Slovenska je bez diplomatickej hodnosti

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zbavil diplomatickej hodnosti bývalého veľvyslanca na Slovensku Igora Leščeňu, ktorý vyslovil solidaritu s účastníkmi demonštrácií v bieloruských mestách. Tí protestujú proti Lukašenkovmu víťazstvu v prezidentských voľbách z 9. augusta, ktoré boli podľa nich zmanipulované.

Ako referuje web tut.by s odvolaním sa na tlačový odbor prezidenta, Lukašenko okrem Leščeňu zbavil diplomatickej hodnosti aj niekdajšieho veľvyslanca vo Francúzsku Pavla Latuška a uvoľnil z funkcie bieloruského diplomata v Lotyšsku Vasilija Markoviča.

V odôvodnení sa uvádza, že Latuško a Leščeňa prišli o diplomatickú hodnosť "v súvislosti so spáchaním činov, ktoré diskreditujú štátnu diplomatickú službu". Markoviča odvolali pre "nesprávny výkon služobných povinností".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy