Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prezident Lukašenko pripustil nové voľby, je ochotný rokovať. Búriť sa začali aj zamestnanci bieloruskej televízie
Zdielať na

Prezident Lukašenko pripustil nové voľby, je ochotný rokovať. Búriť sa začali aj zamestnanci bieloruskej televízie

MINSK / Bieloruský prezident Alexander Lukašenko je ochotný rokovať o zmene ústavy a rozdelení moci. Podľa ruskej agentúry RIA Novosit dokonca pripustil, že po novej ústave budú aj nové prezidentské voľby. Ostatné zdroje to ale zatiaľ nepotvrdili. Bielorusi požadujú jeho odchod a búria sa už aj zamestnanci štátnej televízie a viacerých veľkých fabrík. Spoza hraníc sa ozvala opozičná líderka Svitlana Cichanovská s vyhlásením, že je pripravená viesť krajinu. Zástupcovia Európskej únie budú o situácii v Bielorusku hovoriť v stredu na mimoriadnom stretnutí.

Situácia v Bielorusku sa vyhrocuje. K protestujúcim v uliciach sa pripájajú zamestnanci veľkých fabrík, ktorí vstúpili do štrajku. Prezident Alexander Lukašenko priletel vrtuľníkom do továrne na výrobu traktorov v Minsku s takýmto odkazom. "Tých, čo nechcú pracovať, nikto nedrží. Dvere majú otvorené a môžu odísť. Ospravedlňte ma za tieto nepopulárne slová. Povedal som všetko. A teraz si môžete ďalej skandovať, aby som odišiel," vyhlásil prezident Alexander Lukašenko. A ľudia naň zareagovali okamžite. Lukašenka vyprevadili z pódia s jednoznačným odkazom - odstúp.

Predpokladá sa, že do štrajku vstúpia aj zamestnanci minskej automobilky, rafinérie a ďalších veľkých firiem. Problém vysielať mala dnes aj štátna televízia. Viacero redaktorov a moderátorov na protest proti tomu, že nemohli informovať o protestoch v krajine. Diváci na twitteri zdieľali zábery prázdneho štúdia počas ranného vysielania. Pred budovou televízie sa protestovalo.

Opozičná líderka Svetlana Cichanovská zverejnila vyhlásenie, že je pripravená viesť krajinu. "Situácia sa musí upokojiť, politickí väzni musia byť prepustení a je potrebné pripraviť legislatívny rámec na organizáciu nových transparentných volieb."

Alexander Lukašenko pripúšťa zmenu ústavy a rozdelenie moci, na ktorej sa podľa neho už pracuje. O situácii v krajine budú v stredu rokovať zástupcovia členských krajín európskej únie na mimoriadnej schôdzi. V rovnaký deň by mala stanovisko k Bieloursku vydať aj slovenská vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy