Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po policajnej brutalite v Bielorusku hlásia obete. Lovia nás ako na safari, hovorí protestujúci
Zdielať na

Po policajnej brutalite v Bielorusku hlásia obete. Lovia nás ako na safari, hovorí protestujúci

BIELORUSKO / V Bielorusku neutíchajú protesty po prezidentských voľbách, ktoré opätovne vyhral Alexander Lukašenko, médiami nazývaným posledným diktátorom v Európe. Do ulíc miest vyšli tisíce ľudí. Najmä sociálne siete zaplavili videá policajnej brutality voči demonštrantom. Televízia JOJ sa skontaktovala s viacerými účastníkmi protestov, ktoré nemajú v Bielorusku obdobu.

​Bielorusko čelí obrovskej kritike nielen pre drvivé víťazstvo Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách, ktoré vyvoláva otázky nad regulárnosťou samotných volieb, ale aj pre následné policajné represie po demonštráciách obyvateľov.

Po tom, čo polícia brutálne zasiahla voči demonštrantom, do preplnených ciel ich navozili tisíce. Hlásia dvoch mŕtvych. V utorok do ulíc opäť vyšli ženy s kvetinami, aby mierovou formou protestovali proti podľa nich zmanipulovaným voľbám.

"Prišli sme v mieri, aby sme ukázali, že chceme, aby nás bolo počuť a chceme čestné voľby, aby nás štát počul," vyjadrila sa Diana, jedna z protestujúcich. 

"Policajti na nás útočia a lovia nás ako na safari. Strieľajú na utekajúcich ľudí zozadu," reagoval Alexej, jeden z protestujúcich. 

Represívne zložky zasahovali aj voči novinárom, ktorý sa dianie v bieloruských uliciach snažili dokumentovať. "Sú počuť klaksóny aut, ale tie protesty sú sporadické, len občas vyskočí nejaká skupinka ľudí a demonštruje, ale tí sú okamžite pacifikovaní bezpečnostnými zložkami," opísal situáciu novinár Tomáš Vlach. 

Dianie nie je ľahostajné ani niektorým príslušníkom polície. Tí mali podľa niektorých zdrojov namiesto zbraní s gumovými projektilmi dostať ostré náboje. "Veľmi sa hanbím za to, čo robí teraz milícia s naším národom. Je mi smutno z toho," poznamenal bieloruský policajt na videu, na ktorom je vidno, ako strháva svoje nášivky. 

"Demonštranti sú zložení najmä z kriminálnikov a nezamestnaných. Keď nemáte robotu, máte dostatok času ponevierať sa po uliciach," vyhlásil bieloruský prezident Alexander Lukašenko. 

​V automobilke BelAZ začali štrajkovať robotníci a pridávajú sa ďalší. Žiadajú prepustiť väznených demonštrantov a vyhlásiť nové voľby. Na situáciu už reaguje aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. V piatok budú európski šéfovia diplomacie rokovať o prípadných sankciách voči štátnemu aparátu Bieloruska.

"Budeme mať veľmi otvorenú debatu, predpokladám, že z toho vzíde ďalší signál, kde si povieme okrem iného aj to, či sa vieme dohodnúť na reštriktívnych opatreniach, lebo to, čo sa deje v Bielorusku, je neakceptovateľné," okomentoval situáciu v Bielorusku minister zahraničných vecí Ivan Korčok. 

Prezidentská protivníčka Lukašenka opustila Bielorusko. Z obavy o zatknutie ušla do Litvy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy