Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Meteorológovia vydali výstrahy. Tieto regióny zasiahnu búrky, ojedinele aj s krúpami
Zdielať na

Meteorológovia vydali výstrahy. Tieto regióny zasiahnu búrky, ojedinele aj s krúpami

BRATISLAVA / Piatok bude na Slovensku polooblačno až oblačno, dopoludnia vo východnej časti krajiny slnečno. Miestami sa vyskytnú prehánky alebo búrky, aj intenzívne a s krúpami.

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke. Meteorológovia predpokladajú zrážky do piatich milimetrov, pri búrkach ojedinele okolo desať až 40 milimetrov.

​Meteorológovia očakávajú búrky takmer na celom území Slovenska, s výnimkou východných okresov Prešovského a Košického kraja. "Je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná,
ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," informuje SHMÚ. 

Výstrahy platia od desiatej hodiny rannej do devätnástej hodiny podvečer. "Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov)," upozorňuje SHMÚ. 

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 26 až 31 stupňov Celzia, na Orave a pod Tatrami lokálne aj chladnejšie. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov bude okolo 16 stupňov.

Fúkať bude slabý, v južnej polovici západného Slovenska juhovýchodný až južný vietor do rýchlosti päť metrov za sekundu (20 kilometrov za hodinu), ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy