Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Severná Kórea odpálila styčný úrad s Južnou Kóreou
Zdielať na

Severná Kórea odpálila styčný úrad s Južnou Kóreou

SOUL / Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) odpálila styčný úrad s Južnou Kóreou v Käsongu.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie uviedlo, že zničenie budovy v severokórejskom hraničnom meste sa odohralo v utorok o 14:49 miestneho času (7:49 stredoeurópskeho letného času). Demoláciou úradu sa už cez víkend vyhrážala sestra severokórejského vodcu Kim Jo-čong.

Úrad, ktorý mal pomôcť obom Kóreám komunikovať, otvorili v roku 2018 a od januára bol pre pandémiu ochorenia COVID-19 prázdny.

Demolácia je ďalší z krokov vychádzajúcich z napätej situácie, ktorá panuje medzi oboma Kóreami. Napätie vyvolali aktivisti a prebehlíci, ktorí z Južnej Kórey posielali cez hranice balóny s odkazmi kritizujúcimi severokórejský režim. Pchjongjang už v tejto súvislosti prerušil všetky komunikačné kanály so Soulom.

V utorok tiež severokórejská armáda pohrozila, že sa vráti do demilitarizovaných zón. Generálny štáb Kórejskej ľudovej armády uviedol, že preskúmava odporúčania vládnucej strany, aby postúpili do nešpecifikovaných pohraničných oblastí, ktoré boli demilitarizované na základe dohôd s Juhom, čo by z "frontovej línie urobilo pevnosť".

Podľa niektorých odborníkov KĽDR takto vyjadruje svoju frustráciu s tým, že Soul nie je pre americké sankcie schopný obnoviť spoločné ekonomické projekty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy