Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Poľskou obcou sa prehnalo tornádo. Vzduchom lietali časti domov a garáže
Zdielať na

VIDEO: Poľskou obcou sa prehnalo tornádo. Vzduchom lietali časti domov a garáže

KANIOW / Silná veterná smršť, ktorá sa v nedeľu popoludní prehnala cez česko-poľské hranice, sa v jednej poľskej obci prejavila ako obrovské tornádo. Vzduchom lietali nielen časti domov, ale aj provizórne garáže. Akoby zázrakom sa nikomu nič nestalo.

Celé to trvalo ani nie 30 sekúnd. Obrovská veterná smršť sa prehnala poľskou obcou Kaniów na Sliezsku neďaleko slovenských hraníc. So sebou brala dokonca aj strechy.

"Vbehla som dovnútra, preletela cez dom a v tej chvíli už strechy nebolo," opisuje strašné chvíle obyvateľka obce. Obyvatelia Sliezska dostávali výstražné SMS správy o možnosti veternej smršte už niekoľko hodín pred jej začiatkom. S takou ohromnou silou však nikto nepočítal. 

Počas vyčíňania tornáda sa našťastie nikomu nič nestalo. Veterná smršť však poškodila hlavne majetok miestnych obyvateľov a pripravila ich o strechu nad hlavou. "Snažíme sa zlikvidovať zvyšné kusy poškodených striech a dávame tam dočasnú krytinu. Snažíme sa poskytnúť pomoc ľuďom, ktorí za 30 sekúnd stratili strechu nad hlavou," vraví hovorkyňa hasičov Patrycja Pokrzywa. 

Priamo na mieste zasahovalo 130 hasičov a taktiež aj plynári, keďže došlo k väčšiemu úniku plynu. Úplne zničené boli aj dve menšie hospodárske budovy.
"Straty sú veľmi veľké, na niektorých budovách je dokonca poškodená celá konštrukcia budovy. To tornádo sa prihnalo veľmi rýchlo, našťastie, nikto neutrpel väčšie zranenia," dodala Pokrzywa. 

"Čakáme na vyjadrenie z obce, ktorá nám v mene poškodených dodá ich zoznam. Čím skôr ich dostaneme, tým skôr budeme môcť poskytnúť pomoc," uviedol sliezsky vojvoda Jaroslaw Wieczorek. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy