Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pojednávanie v kauze šekov: Kotleba namieta zaujatosť sudkyne, podal sťažnosť na Najvyšší súd SR
Zdielať na

Pojednávanie v kauze šekov: Kotleba namieta zaujatosť sudkyne, podal sťažnosť na Najvyšší súd SR

PEZINOK / V Pezinku v pondelok pokračovalo pojednávanie v kauze šekov, ktoré krátko pred župnými voľbami rozdával predseda ĽSNS Marián Kotleba. Pojednávanie sledoval reportér Samuel Migaľ.

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová sa necíti zaujatá voči predsedovi politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko Marianovi Kotlebovi. Z tohto dôvodu sa nevylúčila z prejednávania prípadu šekov, pre ktoré je politik stíhaný. „Necítim sa byť v tejto veci zaujatá,“ povedala s tým, že jej úlohou ako sudkyne je zistiť skutkový stav vo veci. 

Marian Kotleba zaujatosť sudkyne namietal pre jej elektronickú komunikáciu so znalcom, ktorý do konania vypracoval jeden z posudkov. Tvrdil tiež, že súd pod vedením Sabovej vykonáva dôkazy „nad rámec navrhnutia prokurátorom“. Proti tomu, že sa sudkyňa z veci nevylúčila, podal obžalovaný sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. 

ĽSNS má podľa historikov neonacistický charakter

Historici z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied v rámci svojho odborného vyjadrenia podľa Mariana Kotlebu nepreukázali, že spáchal trestný čin. Historici Ján Hlavinka, Michal Schvarc a Jakub Drábik vypracovali na podnet prokuratúry odborné vyjadrenie, v ktorom sa zaoberali jednak vojnovou Slovenskou republikou a jej protižidovskou a protirómskou politikou a tiež nacionalistickými politickými subjektmi v súčasnej slovenskej politike. ĽSNS má pritom podľa vyjadrenia „neonacistický charakter".

Obžalovaný na historikov smeroval viaceré otázky, nepáčili sa mu však odpovede s frázami „myslím si", „je možné" alebo „nedá sa uviesť". Jakuba Drábika sa pýtal, či vie uviesť nejaké konkrétne výroky jeho osoby, ktoré by predstavovali útok na demokraciu. Ten si spomenúť nevedel. Marian Kotleba následne zdôraznil, že svedok neuviedol žiadne skutočnosti, ktoré by naznačovali, že jeho politická strana by chcela nahradiť aktuálne politické zriadenie iným. Skonštatoval tiež, že nepozná program ĽSNS.

Súd pojednávanie v kauze šekov odročil na 14. júla. Najvyšší súd SR by mal medzitým rozhodnúť o námietke zaujatosti voči sudkyni, ktoré vzniesol Marian Kotleba. Obhajoba zároveň navrhla súdu ďalšie dokazovanie, vrátane výsluchu bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) alebo exšéfa Slovenskej informačnej služby Antona Šafárika. 

Sporné čísla 

Predseda ĽSNS Marian Kotleba čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora.

Samosudkyňa Ružena Sabová, ktorá v tomto prípade rozhoduje, zase skonštatovala, že skutok je možné stíhať aj podľa prísnejšej kvalifikácie, konkrétne ako založenie a propagovanie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Marian Kotleba potvrdil svoju záľubu v číslach na predošlom pojednávaní aj rúškom, mal totiž na ňom číslo 1984. Bližšie informácie má už Mirka Štrbáková Urbanovičová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy